Groep Bolckmans ontwikkelt industriële, bedrijfs- én residentiële projecten

Auteur: 
Nicole Verstrepen

De Groep Bolckmans is reeds meer dan dertig jaar actief in twee pijlers rond projectontwikkeling. Enerzijds richt Groep Bolckmans zich op de aankoop en de bouw van industriële loodsen, opslaghallen, bedrijfsgebouwen, kmo-units en kantoren om deze vervolgens op korte of lange termijn te verhuren en te beheren (en eventueel te verkopen) en anderzijds ontwikkelt en financiert de groep op maat gerealiseerde residentiële projecten met appartementen en/of woningen.

Het bedrijf werd eind de jaren zeventig opgericht door Herman Bolckmans, en liep aanvankelijk samen met Bolckmans Industriebouw, maar deze bedrijfspijler werd zeventien jaar geleden verkocht en opereert nu volledig onafhankelijk. Ondertussen is Hermans zoon Ronny Bolckmans ook al ettelijke jaartjes actief in het bedrijf. 

Ronny Bolckmans: “Wat onze pijler bedrijfsgebouwen betreft, zijn er verschillende mogelijkheden. Wij kopen gebouwen aan, die wij vervolgens verhuren op korte of lange termijn of wij verwerven gronden waarop wij zelf nieuwbouw zetten. Dat laatste kan ook volledig op maat van de huurder, waarbij een lange huurverbintenis (van vijftien jaar) wordt aangegaan.

Het gebeurt ook dat eigenaars van bedrijfsgebouwen deze aan de Groep Bolckmans verkopen, en ze vervolgens blijven huren, waardoor ze financiële ademruimte krijgen om in hun bedrijf te investeren. 

De oppervlaktes die Groep Bolckmans verhuurt zijn zeer uiteenlopend, gaande van een kantoor van pakweg 50 m², over kmo-units van 200 tot 300 m² tot bedrijfshallen van 30.000 m². Groep Bolckmans blijft ook instaan voor het onderhoud en het beheer van de gebouwen en de terreinen. De huurprijs wordt vastgelegd afhankelijk van de oppervlakte en de timing. Dit wil zeggen dat er met 3-6-9-contracten kan gehuurd worden, maar ook van maand tot maand. Momenteel heeft Groep Bolckmans 720.000 m² aan terreinen en gebouwen in portfolio.

Industrialaan17A en b Olen

Een concreet project is bijvoorbeeld dat in Meer, in de Transportzone langs de autosnelweg Antwerpen – Breda – Rotterdam waar Groep Bolckmans een kleine 30.000 m² aan industriële hallen en kantoren te huur heeft. 
Ronny Bolckmans: “Dat zijn heel interessante gebouwen voor logistieke of productieactiviteiten. Ook in het Antwerpse havengebied komt er binnenkort 30.000 m² vrij, een oppervlakte die ook opsplitsbaar is.
Meer projecten vindt u op de website.

Residentiële projecten

Ronny Bolckmans: “Wat onze residentiële pijler betreft, kopen wij gronden of oude industriële gebouwen aan, waarvan de site wordt omgevormd tot woonzone. Wij zorgen voor de uittekening van het project, de bouwvergunning en handelen alle andere administratieve processen af, 
om vervolgens het project te verkopen aan een investeerder of aannemer. 

Wij hebben momenteel tot zevenhonderd residentiële entiteiten in onze portfolio. Het project kan ook verkocht worden via recht van opstal waarbij wij nog gedurende een aantal jaren grondeigenaar blijven en de grond dus voorfinancieren.

Zo verkreeg Groep Bolckmans zopas een bouwvergunning om in Sint-Niklaas een project van 210 residentiële units te ontwikkelen, zowel woningen als appartementen, dat nu wordt aangeboden aan geïnteresseerde investeerders. Meer residentiële projecten vindt u tevens op de website.   (NV)

Groep Bolckmans
Jagersdreef 1C - 2900 Schoten
T 03 633 90 70 - F 03 633 09 85

Links