Assistentiewoningen Ter Bleuk

Voor jonge senioren die comfortabel willen wonen, met assistentie op maat

Auteur: 
Nicole Verstrepen

Op het 1,5 hectare grote landelijke domein van Ter Bleuk verrijzen momenteel 52 ruime assistentiewoningen, bestemd voor jonge senioren, die comfortabel willen wonen en – wanneer dit nodig is - beroep kunnen doen op assistentie op maat. De assistentie kan huishoudelijk zijn, via het eigen dienstenchequebedrijf van Ter Bleuk, of verpleegkundig, via de thuisverpleegdienst. De conciërge van Ter Bleuk houdt bovendien 24 uur op 24 een oogje in het zeil en extra genieten van het leven kan in Ter Bleuk in de wellness, de sauna, de jacuzzi, het beautysalon, de brasserie of het restaurant en natuurlijk ook in de prachtige, groene parkomgeving.

‘Assistentiewoningen Ter Bleuk’ is een project van licentiaat handelswetenschappen én verpleegkundige Hendrik Ghekiere en zijn echtgenote Karin Schalck. In het landelijke Rijmenam, een deelgemeente van de residentiële gemeente Bonheiden, baten zij in opvolging van Hendriks ouders een familiaal rusthuis uit, met plaats voor 26 senioren. Hendrik en Karin en hun kinderen wonen ook zelf in het gebouw. 

Hendrik Ghekiere: “Vandaag stellen jonge senioren heel andere eisen aan wonen dan enkele decennia geleden. Zeer terecht willen ze in alle comfort leven en ze willen vooral de regie over hun eigen leven blijven voeren. Ze willen met andere woorden zelf bepalen of ze hulp nodig hebben, wanneer ze hulp nodig hebben en hoe die hulp precies moet worden ingevuld.” 

Met de nieuwe assistentiewoningen komt het echtpaar Ghekiere-Schalck hieraan perfect tegemoet. De appartementen zijn volledig afgestemd op ‘actieve’ senioren, die een alternatieve woonvorm met residentieel karakter verkiezen in een rustige omgeving en weg van de traditionele rusthuisomgeving.

Twee fasen

De assistentiewoningen worden opgetrokken in twee fasen. Hendrik Ghekiere: “De eerste fase is nu volop aan de gang met de bouw van veertig assistentiewoningen. Wanneer deze klaar zijn, zal het woonzorgcentrum worden afgebroken om plaats te maken voor nog eens twaalf nieuwe assistentiewoningen. Er zullen in totaal vier paviljoenen staan, met twee bouwlagen, die elk zes tot acht assistentiewoningen bevatten.”

Centraal op het domein komt er een ‘tuinpaviljoen’ met 3.000 m² aan gemeenschappelijke ruimtes. Deze gemeenschappelijke ruimtes omvatten een brasserie, een restaurant, een wellness (met sauna en jacuzzi), een fitnessruimte, een feestzaal en een wasserette, alsook een consultatieruimte voor de dokter. In de gemeenschappelijke living zullen er activiteiten georganiseerd worden.  Op de site is er ook een conciërgewoning voorzien. Het tuinpaviljoen heeft rondom rond beglazing en een groendak. Het Ter Bleuk-project voorziet ook in een fietsenstalling met enkele laadpunten voor elektrische fietsen. 

Groot parkdomein

Wie naar het centraal paviljoen wil gaan, hoeft niet eens buiten te komen. Via een ingenieus systeem is elk paviljoen via niveau -1 met het centrale polyvalente gebouw en met elkaar verbonden. De liften brengen u vlot van de ene verdieping naar de andere. De vijf gebouwen nemen slechts twintig procent van het domein in. Dit betekent dat er een mooi aangelegde tuin van liefst 12.000 m² overblijft, heerlijk om in te wandelen. In de tuin komt ook een vijver en verschillende rustpunten.


Appartementen met één of twee slaapkamers

De assistentiewoningen zelf hebben een netto oppervlakte van 52 of 62 m² (exclusief terras), met respectievelijk een of twee slaapkamers. Ze beschikken over ingebouwde kasten en een overdekt privé-terras, en zijn uitgerust met alle comfort, waaronder gebruiksvriendelijke domotica. De woningen zijn licht en luchtig met ramen, die reiken tot aan de grond en met veel natuurlijke lichtinval, ook langs de kant die uitkomt op de gang. Indien gewenst kan u ook beschikken over een carport en/of een extra berging. Het spreekt vanzelf dat er ook internetaansluiting wordt voorzien en een oproepsysteem waarmee u dag en nacht en zeven dagen op zeven kan rekenen op adequate hulp. In de badkamer en het toilet hangen handige handgrepen. Alles is natuurlijk drempelvrij.

Gebruiksvriendelijke huurformule

De eerste veertig assistentiewoningen worden eind mei 2015 in gebruik genomen. Geïnteresseerde huurders kunnen zich nu reeds kandidaat stellen. De vergoeding bestaat uit een huurprijs en een basisdienstverlening. Daarnaast kunnen de bewoners nog beroep doen op facultatieve dienstverlening (poetsen, was- en strijkdienst, maaltijden en drank, kapper, pedicure, manicure, verpleegkundige verzorging, huishoudelijke klusjes, wellness, fitness, beauty).

Erkenning

Net als hun huidige rusthuis en serviceflats zullen Hendrik en Karin de assistentiewoningen laten erkennen door de Vlaamse overheid, waardoor ze garant staan voor kwaliteit.    (NV)

Assistentiewoningen Ter Bleuk
Bleukstraat 11 - 2820 Bonheiden
F 015 51 22 01

Links