Florale creaties van wereldformaat

Floraliën Gent 2016, een nieuw en dynamisch stadsfestival

22 april tot 1 mei 2016
Auteur: 
Nicole Verstrepen

©Vlaamse Tuinaannemer

Floraliën Gent slaat een nieuwe weg in. De editie van 2016 wordt een groots, interactief bloemen- en plantenfestival dat zich tien dagen lang afspeelt in het kunstenkwartier van Gent, op de Bijlokesite, in de Leopoldskazerne, op het Sint-Pietersplein en in het Citadelpark. U mag zich verwachten aan een bruisende interactieve belevenis, waarbij u het werk krijgt te zien van topfloristen en grootmeesters floristiek uit Vlaanderen, maar ook uit Japan, Canada, Rusland, en Zwitserland. ‘Groene’ ideetjes kan u volop opdoen in de inspiratietuinen en de prachtige florale kunstinstallaties zullen u ongetwijfeld in bewondering doen staan.

De allereerste bloemen- en plantententoonstelling in Gent vond plaats in 1809, in een herberg. De tentoonstelling maakte sindsdien een spectaculaire evolutie door. Na talrijke keren te hebben plaatsgevonden in de hallen van Flanders Expo keert het evenement nu terug naar de stad.

Om de nieuwe Floraliën Gent voor te stellen, gebruikt Dirk De Cock, directeur van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, de organisatie achter  Floraliën Gent, het beeld van een klavertje vier.

Dirk De Cock: “Omdat er vier redenen zijn waarom deze editie zo uniek is. In de eerste plaats is dat omwille van de topfloristen die eraan meewerken, in de tweede plaats omwille van het unieke decor, de historische locaties van het Gentse kunstenkwartier, in de derde plaats omwille van het innovatieve van onze sector en van de kennis en kunde van de Gentse universiteit, die we aan het grote publiek kunnen tonen en in de vierde plaats omwille van de zeer dynamische en interactieve beleving waarvoor deze Floraliën staan.”

Het klavertje vier verwijst ook naar de vier kernlocaties van het kunstenkwartier, waartussen een parcours van vijf kilometer wordt uitgestippeld dat u naar eigen keuze kan volgen.
Project manager Pieter Toebaert: “Op alle sites zal u de florale creaties van een aantal Vlaamse topfloristen kunnen bewonderen. We zijn zeer trots te kunnen samenwerken met Mark Colle en zijn team, Geert Pattyn, Stef Adriaenssens, Tom De Houwer en Frederiek Van Pamel. Voor elk van de vier kernlocaties kozen we een thema. Telkens gaan de bloemen en planten er in dialoog met de mooie stadslocaties van het Gentse kunstenkwartier.”

©Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger

©Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger

Bijlokesite
‘East meets west’ is het thema dat gehanteerd wordt op de Bijlokesite, waar Japan het gastland is en waar vooral zal gewerkt worden met azalea’s, camellia’s en bonsais. 
Pieter Toebaert: “Ze komt zelden naar Europa, de Japanse Akane Teshigahara, hoofdmeester aan de Sogetsu School en sinds 2014 gastdocente aan de Joshibi Univeristy of Art and Design. We zijn dan ook heel blij dat ze te gast zal zijn op Floraliën Gent, waar ze de vier stromingen binnen de Japanse bloemsierkunst ikebana zal tonen.”

Leopoldskazerne
‘Bomen in de stad’ is het thema van de Leopoldskazerne. 
Pieter Toebaert: “Hier tonen we groen in de stad, met mooie voorbeelden van verticaal tuinieren. U zal hier een belevenisparcours kunnen afleggen waarbij u grote bomen en monumentale werken kan bewonderen.”

Sint-Pietersplein
Het Sint-Pietersplein krijgt ‘Verleden en toekomst’ als thema. Daar wordt een open tuin gecreëerd waar de Vlaamse laurier, die in 2015 een Europese erkenning kreeg, centraal staat, vergezeld van rozen, rododendron… en een ‘sprekende plant’.
Pieter Toebaert: “Echte eyecatcher op deze locatie wordt de imposante bloemenluchter die floraal designer Tomas De Bruyne in samenwerking met Hitomi Gilliam uit Canada en Natalia Zhizko uit Rusland in de Sint-Pieterskerk zal creëren waarmee hij de barokke architectuur van de kerk mooi zal laten samensmelten met moderne toetsen.”

Citadelpark
Het Citadelpark tot slot wordt een ‘Feest voor alle zintuigen’ met een groepsstand in de Floraliënhal, gecreëerd door AVBS, de Vlaamse beroepsfederatie voor professionele siertelers en groenvoorzieners. Voor het ontwerp van de stand tekenen architecten Inge De Bruycker, Denis Dujardin en Geert Pattyn. U zal hier in zeven verschillende zones kunnen wandelen, die elk een eigen kleurenthema hebben en verbonden worden door zwarte elementen. De zones tonen een staalkaart van wat er in Vlaanderen allemaal wordt gekweekt.  (NV)

Floraliën Gent praktisch

  • Floraliën Gent vindt plaats van vrijdag 22 april 2016 tot en met zondag 1 mei 2016, telkens van 8 tot 22 uur (laatste toegang om 21 uur) in het kunstenkwartier van Gent, met name de Bijlokesite (ingang Godshuizenlaan), de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein (ingang Sint-Amandplein) en het Citadelpark (ingang Charles de Kerchovelaan). Op het parcours is er voldoende gelegenheid voor een hapje en een drankje. 
  • Van 22 tot en met 24 april kost een dagticket 35 euro. Wie tussen 25 april en 1 mei komt kijken, betaalt 32 euro. Er gelden reductietarieven voor kinderen, jongeren, studenten, scholen en groepen (vanaf 20 personen).
  • Tickets kunnen nu reeds besteld worden, via de website (www.floralien.be), of telefonisch op het nummer +32 (0)70 345 999 (elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur - 0,30 euro per minuut). 
  • Groepen en scholen kunnen tickets bestellen via groups@floralien.be, tel.: +32 (0)9 241 50 90 of +32 (0) 472 89 01 29.
  • Informatie over VIP-arrangementen ontvangt u via vip@floralien.be
Tomas De Bruyne ©JEONG Gyu-Hyeon
Links