Seminar@home: een nieuw concept wordt hype voor bedrijven

Professioneel vergaderen in een huiselijke sfeer

Auteur: 
Marc Balduyck

Een seminarie of een workshop in het stijlvolle interieur van een villa. Met een lekkere broodjeslunch, een frisse wandeling in de bosrijke omgeving of een leuke babbel met de gastvrouw. Het concept Seminar@home biedt een aantrekkelijk alternatief voor slaapverwekkende vergaderingen in doorgaans muffe omgevingen. Mét een thermoskan vol slappe koffie. “Ik heb jarenlang de sales & marketing gedaan van hotels en vergaderlocaties”, zegt Silvie Mollekens. “Ik heb er ook geleerd dat het helemaal anders kan. Met een persoonlijke touch en exclusiviteit voor de bedrijven die de vergaderruimte afhuurden.”

Je hebt het ongetwijfeld zelf al meegemaakt: directiecomités of opleidingssessies in veelal besloten zaaltjes zijn geen opbeurende evenementen. De lunch is maar flauwtjes, de beamer doet het niet, de technicus laat op zich wachten en de kans dat een heuse concurrent van het bedrijf eveneens in dezelfde omgeving vergadert is niet onbestaande.
“Je kunt van een vergadering best ook een hele enthousiaste beleving maken,” zegt Silvie Mollekens. “Met in eerste instantie een lekkere catering en een attente service. Wij werkten dan ook een aantal ideeën uit waarin ons eigen huis centraal staat. Wij ontvangen onze gasten effectief hier bij ons thuis. We kunnen tot 15 man aan. 

In onze leefruimte. Aan onze tafel, in onze keuken, in onze tuin. Waarbij wij hen uiteraard ook al het nodige professioneel materiaal ter beschikking stellen: flipchart, beamer, wifi, pennen, papier en alle mogelijke vergaderpakketten.”
Vergaderingen en seminaries kunnen op die manier als een investering beschouwd worden. In plaats van geld te kosten kunnen ze opbrengen. Vanuit haar job als verantwoordelijke voor de sales en de marketing heeft gastvrouw Silvie in het verleden effectief moeten vaststellen dat ondernemingen hotels en vergaderaccomodaties veelal groot, log en onpersoonlijk vinden. Haar was het er van begin af om te doen de klanten een huiselijk gevoel mee te geven zodat ze zich relax helemaal konden concentreren op wat er te gebeuren stond. Een huiselijk gevoel maar toch ook een gevoel van doorgedreven professionaliteit. In Schilde loop je overigens niet het risico om een collega-concurrent tegen het lijf te lopen. Seminar@home neemt reservaties voor slechts één bedrijf per dag.
Niet goedkoop, zo’n vergadering in een privé-woning, zullen sommigen uiteraard reageren. Toch niet. “Onze prijzen liggen precies op het niveau van wat hotels of vergaderlocaties vragen. Wij zijn zeker niet duurder, absoluut niet. Wij leggen er ondertussen wél ook nog eens onze eigen service bovenop.”

Seminar@home
Seminar@home is in dit opzicht nu al een opmerkelijk succes. Silvie Mollekens startte het concept pas in juni jl. op maar kreeg ondertussen al zo’n 20 bedrijven over de vloer. Onder hen ook bekende namen zoals Eandis, Vopac, Facilicom, Gouden Gids enz. “De seminar klanten reageren enorm enthousiast,” zegt Silvie Mollekens. “Ze voelen zich hier meteen thuis en kunnen zich daardoor 300% focussen op de eigenlijke agenda van de vergadering. De rust van de huiselijke omgeving zet er hen toe aan om voluit te gaan in de gesprekken en van de geplande bijeekomst een succes te maken. Je kunt hier trouwens heel erg flexibel vergaderen. Je begint en je stopt wanneer je wil. Je moet je niet houden aan een rigide planning die voorziet in een koffiepauze om 10 u.”
Het gaat er vooral om dat de intiem groene locatie in de bossen van Schilde bijzonder aangenaam overkomt. Je hebt er niet meteen het gevoel bij dat je samen met de collega’s aan het werk bent. De ongedwongenheid waarmee iedereen aan tafel mee discussieert leidt ertoe dat Seminar@home zelfs een nieuwe trend van vergaderen kan worden. “Wij zijn er best trots op dat wij in dit opzicht een nieuwe lijn uitgetekend hebben. Vooral ook omdat wij de gasten veel meer kunnen bieden dan wat ze in veelal onpersoonlijke omgevingen kunnen krijgen: wij hebben zo een aantal vergaderpakketten gelanceerd waarin we onze eigen ziel gelegd hebben. De keuze is helemaal vrij.” Opmerkelijk is dan wél dat Seminar@home duidelijk voor bio en gezond gaat. De onderscheiden pakketten zijn evenwichtig samengesteld en zijn licht verteerbaar. 


"De seminar klanten reageren enorm enthousiast"

Airbnb
Bedrijven die ook buitenlanders willen uitnodigen op hun vergadering bij seminar@home moeten zich geen zorgen maken. Die kunnen uiteraard ook terecht in een van de hotels in de brede omgeving maar ze kunnen net zo goed in Schilde blijven. Seminar@home beschikt immers in een annex bij het hoofdgebouw ook over twee mooi ingerichte slaapkamers met dito badkamer en toilet. Ze kunnen daartoe terecht bij airbnb@schilde. Indien ze na de vergadering liever niet in de auto stappen voor een lange rit naar huis kunnen ze gerust nog even uitrusten in de rust van de Voorkempen.

Stoumont
Na die succesvolle opstart in Schilde werkt Silvie Mollekens overigens al op ideeën om het concept ook uit te dragen naar de Ardennen. In het dorpje Stoumont nabij Spa heeft ze de beschikking over een seminar@home vakantieverblijf voor 12 personen, Chez Marie dat ze mee wil opnemen in haar activiteiten. In Stoumont kunnen net als in Schilde hele groepen ontvangen worden in een gezellig huiselijk decor. Bedrijven kunnen er dus net zo goed hun vergaderingen plannen en er meteen ook enkele flinke wandelingen in verwerken.
“Ik steek niet weg dat ik er ook van droom om ook elders in het land identieke vergaderfaciliteiten op te starten bij een aantal mensen thuis. In Gent of Brugge bv. Geen gebrek aan ideeën dus om ook in de toekomst nog verder door te gaan op onze lijn. We zijn er best trots op dat de gasten onze persoonlijke service erg waarderen.” (MB)


"Onze prijzen liggen op hetzelfde niveau als hotels en vergaderlocaties"

Pakketten

  • healthy@home verwelkomt de gasten ’s morgens met een frisse smoothy, fruitsappen en lekkere minikoffiekoekjes. ’s Middags zijn er gezonde broodjes, slaatjes en shushi’s. De hele dag door is er een ruim aanbod aan koffie, thee, fruitsap en water.
  • Relax@home met een welkomstdrankje, koffie of thee. Vers fuit en versnaperingen en koffiepauzes.
  • Luxe@home biedt de klanten bovendien ook een hele lunch aan. Ze krijgen daartoe een gezond menu waarbij gelet wordt op de caloriën. “Wij koken natuurlijk niet zelf. Wij doen daartoe een beroep op een cateringbedrijf uit de buurt dat telkens rekening houdt met onze filosofie,” zegt Silvie Nollekens.
  • En om alles af te sluiten kunnen bedrijven ook intekenen op een aftersales@home. Met bubbels, wijnen, softdrinks en hapjes zullen de gasten ongetwijfeld de beste herinneringen aan Seminar@home mee nemen.

 

Seminar@home
Silvie Mollekens
0489/ 00 29 48
Breeveld 4 - 2970 Schilde
info@seminarathome.be - www.seminarathome.be

Foto's Kevin Wuyts