Bedden moeten gepersonaliseerd worden

Editie: 
Ambassadeurs
Auteur: 
Redactie

Over gezonde voeding werden in de afgelopen jaren tientallen boeken op de markt gegooid. Over gezond slaapcomfort zijn er evenwel nauwelijks leesbare publicaties te vinden. Dit terwijl we nagenoeg één derde van ons leven in bed doorbrengen. Pascal Mannekens, de zaakvoerder van Bedking-Ergopolis is in dit opzicht een eenzame kruistocht begonnen. Hij wil het verband tussen slecht slapen en rugklachten aantonen. Hij krijgt eindelijk meer en meer gehoor. In zijn speciaalzaak voor ergonomisch verantwoorde bedden, matrassen, kussens en ander slaap- en zitmeubilair probeert hij de bezoekers te overtuigen van de preventieve rol die vooral een goed slaapsysteem kan hebben.

Pas wanneer ze rugklachten beginnen te krijgen gaan mensen effectief voor het eerst aandacht besteden aan hun bed. Tussen de 35 en de 55 krijgen velen lage rugpijn. Chronisch lage rugpijn leidt evenwel tot slaapstoornissen. Bijna vier miljoen Belgen heeft  een heus slaapprobleem. Ze blijken geen goed slaapsysteem te hebben dat aangepast is aan hun lichaam en dat die rugklachten had kunnen voorkomen.

Pascal Mannekens heeft niet alleen een meeslepend boek geschreven waarin de problematiek van de slaapstoornissen en de slaapgewoontes haarfijn geanalyseerd wordt. In zijn speciaalzaak in Boortmeerbeek, Bedking-Ergopolis heeft hij zich sinds 1984 gespecialiseerd in advies en de verkoop van hoogwaardige ergonomische zit- en slaapoplossingen. Als kinesitherapeut, ergonomisch adviseur en wetenschappelijk onderzoeker was hij betrokken bij verscheidene productontwikkelingen terwijl hij tevens samenwerkt met enkele universitaire labo’s en de onderzoeksafdelingen van bedrijven die slaapsystemen produceren.

Een goed bed definieert Pascal Mannekens als de juiste combinatie van het hoofdkussen, de matras en de lattenbodem die volledig op de lichaamsbouw van de slaper moeten afgestemd zijn. Of hoe het slaapsysteem gepersonaliseerd moet worden in functie van de schouder- taille- en heupbreedte, krommingen van de rug, het lichaamsgewicht, het BMI en de meest voorkomende slaaphouding. “Voor elke lichaamsmaat is er dus een aangepast slaapsysteem.” Het mag overigens niet verbazen “dat een matras voor twee personen eigenlijk af te raden is.” Elke persoon is nu eenmaal verschillend in gewicht, lengte, schouderbreedte en taille. Zeker mannen en vrouwen. Zware mannen moeten hoe dan ook harder slapen dan slanke vrouwen.

"Een matras voor 2 personen is feitelijk af te raden“

 

In het expertisecentrum Ergopolis wordt die personalisering van het slaapsysteem ingezet met de opmaak van een bodyscan. Daarbij worden alle lichaamsmaten en de krommingen van de wervelzuil in rug- en zijaanzicht gemeten. Vervolgens wordt uitgemeten hoe het slaapsysteem zich moet aanpassen aan de referentiemetingen.

Bedking-Ergopolis was een van de eerste Europese retailers waar een researchafdeling geïntegreerd werd in een toonzaal. In de showroom van liefst 3500 vierkante meter langs de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek kunnen de bezoekers finaal kiezen uit een ruim assortiment aan zit- en slaapsystemen waaronder relaxzetels, salons, bureaustoelen, matrassen, lattenbodems, boxsprings, slaapbanken, bedtextiel enz. Het advies dat er gegeven wordt is totaal vrijblijvend. Het bedrijf heeft een eigen leveringsdienst en brengt de aankopen dus aan huis.

TIPS voor mensen die een nieuwe matras willen aanschaffen!

Koop een slaapsysteem met een zachte schouderzone en een verstevigde middenzone, met een lattenbodem die perfect kan afgeregeld worden op het lichaam

Schaf geen matras aan waarin visco-elastisch schuim zit verwerkt

Wees zeker dat je matras zowel aan de boven- als onderzijde beslaapbaar is.