Bob Mertens rebelleert met grappige recup-kunst

Editie: 
Ambassadeurs
Auteur: 
Redactie

Enkele jaren voor zijn pensioenleeftijd, ging Bob Mertens ‘op kunstacademie’ omdat zijn artistieke genen serieus jeukten. Vandaag gaat hij aan de slag met recuperatiematerialen die hij vindt op rommelmarkten, in kringwinkels en bij mensen thuis die ‘grote kuis’ houden. “Ik combineer de diverse stukken tot ze een eigen verhaal leiden. Soms doe ik dat op basis van voorafgaande schetsen, soms bekijk ik welke onderdelen er op tafel liggen en begin ik te puzzelen. Ik kies voor recuperatiemateriaal als gronstof omdat er al meer dan genoeg ‘rommel’ op de wereld geproduceerd wordt. Waarom geen bestaande materialen hergebruiken?”

Twist met vette knipoog

De kunstverhalen van Bob Mertens ogen heel divers maar vertonen wel een herkenbare rode draad. Ze zijn absoluut niet gespeend van humor; in quasi elk werk verwerkt hij een ‘twist’ met een vet knipoog. It’s Raining Man bijv. bestaat uit plastieken poppetjes. De blauwe en groene mannetjes vallen er uit de hemel op de vrouwtjes, die hij in het rood kleurde. Hang Over op zijn beurt toont een verzameling van plastieken haakjes waarvan er eentje uit de haak hangt. “Ik heb absoluut geen commerciële bedoelingen met mijn kunstwerken. Ik maak ze enkel voor mijn eigen plezier. Als ik er dan dergelijke gimmicks in kan verwerken, maakt dat het extra amusant. Ik zie het eerder als een tegendraadse verstoring van de orde, waarbij mensen zich vragen stellen. Dat is altijd boeiend.” Diezelfde tegendraadsheid vinden we bijv. ook terug bij Jamaica, een combinatie van dreadlocks, rood doorlopen ogen en een wazige blik. Of in Gelikt dat een tong toont die de kijker… inderdaad tegemoet likt.

Ook al maakt Bob enkel kunst voor eigen vermaak, zijn werken vallen wel bij een heleboel mensen in de smaak. Hij exposeerde reeds tweemaal in Kapellen en was ook al te gast tijdens privé-tentoontellingen in enkele bedrijven. En in september kun je zijn creaties zelfs bewonderen in een buurhuis dat binnenkort gesloopt wordt. “De moderne stijl van mijn werken past blijkbaar in veel interieurs. Soms ontvang ik trouwens ook opdrachten van bedrijven of particulieren die een werk op bestelling willen. Maar daar sta ik niet voor te springen, omdat ik dan minder mijn eigen ding kan doen.”

Vakantiefoto’s

De laatste tijd verwerkt Bob Mertens steeds meer fotografische elementen in zijn werken. “Een goede vriend van me beschikt over een fotolabo. Zelf maak ik al gans mijn leven niet-klassieke vakantiefoto’s. In samenwerking met hem integreer ik mijn foto’s als achtergrond, wat soms tot erg verrassende creaties leidt. In maart 2018 exposeer ik in de Oude Pastorie in Kapellen waar het publiek de resultaten kan bekijken.” Aan werken trouwens geen gebrek want Bob Mertens ‘produceert’ een veertigtal werken per jaar. “Wanneer ik onderweg ben, ontspinnen er zich regelmatig leuke ideeën in mijn hoofd. Vaak zit ik ’s morgens om zeven uur reeds in mijn atelier om die uit te werken. Mijn artistiek ontbijt…”

 

Bob Mertens

0495 59 50 60

bme@bolckmans.be

www.bobmertens.be

pinterst-bobmertens-eigenwerk