Lang leve het andere New York

Auteur: 
Redactie
< >
N.Y. Brooklyn Bridge Park

Het nieuwe World Trade Center, het Vrijheidsbeeld, 5th Avenue, Broadway, Times Square en Wall Street: spreek je in New York over platgetreden paden, dan mag je dat zowel figuurlijk als letterlijk noemen. Jammer, want de stad die nooit slaapt, heeft zoveel meer te bieden dan een toertje met de obligate Hop-on Hop-off .

Vraag het maar aan de Vlaamse Jacqueline Goossens die bijna dertig jaar geleden haar geboorteland ruilde voor the Big Apple. Met open mond trokken we kriskras door een onbekend stukje New York. Aan massatoerisme geen gebrek op Times Square. De naïeve wandelaar die denkt dat het beroemde plein een goede binnenweg is, moet honderden selfie’s, straatkunstenaars en compleet foute John Travolta’s voorbij om aan een goed restaurant te geraken.

Lazy Sunday Morning

Jacqueline Goossens toont ons de minder bekende kantjes van de New York en doorbreekt de stereotypen. Dankzij haar lieten we ons verrassen door stadsdelen als The Bronx, namen de fiets om de grootstad te verkennen, ontdekten groene oases in de stad of aan de Hudson en gingen wandelen op de High Line, een oud spoorwegviaduct dat is omgetoverd tot een groene long midden in de stad. Deze nieuwe to do ligt aan de rand van Manhattan met zicht op de Hudson rivier.

Onder het motto ‘Lazy Sunday’ starten we met een heerlijk ontbijt bij Zabar’s op de hoek van Broadway en de 80ste straat. De zaak is gespecialiseerd in gerookte vis, kaviaar, kaas, koffie en keukenbenodigdheden. Het interieur is helemaal versleten maar de kwaliteit van het eten is superieur. De klanten zijn voornamelijk New Yorkers van alle leeftijden. Ze staan vaak in een lange rij aan te schuiven om een koffie, fruitsap en een fantastische bagel with cream cheese and lox te bestellen.

Armste buurt weer hip 

Om New York op een originele manier te verkennen raadt Jacqueline een fietstocht aan langs bijvoorbeeld de oevers van Staten Island, een andere die Central Park met Harlem en de South Bronx combineert en nog een andere langs de oevers van Manhattan of Brooklyn. Het zijn telkens daguitstappen van zo’n zes uur. Jacqueline Goossens: “The Bronx is heel uitgestrekt. Het omvat zowel hele mooie, peperdure villawijken als uitgestrekte parken en buurten zoals de South Bronx die er vroeger reddeloos verwaarloosd uitzag maar nu aan een dynamische comeback bezig is. Voor wie geïnteresseerd is in stadsvernieuwing in wat officieel de armste buurt is van New York is, betekent deze fietstocht zeker een aanrader.” Dat New York veel meer is dan de oerklassieke Cheese Mac zullen we zo meteen ontdekken maar nu loop ik even op de zaken vooruit.

Gourmet food halls

De nieuwste food halls en mercado’s worden, met hun gevarieerd aanbod van internationale verkopers en producten, steeds populairder. Bij de ene kun je Indische wortelsoep met linzen kopen, bij een andere Spaanse tapas, even verderop Franse schimmelkaas en bij nog een ander Afrikaanse melktaart met mango-ijs. McDonalds, Wendy’s en Domino’s maken hier geen enkele kans. In Hudson Eats aan Brookfield Place storten we ons op een wine & dine en smullen we  aan mooie tafels samen met locals en toeristen van over heel de wereld. Een verdieping lager, in Le District, vergapen we ons in een winkel, restaurant en take-out onder één dak dat Frans getint en heel informeel zijn. In Gansevoort Market, zo’n vier kilometer verderop vind je dan weer de heerlijkste flensjes van Crepe Sucre. Er zijn overigens nog verschillende nieuwe food halls gepland. Anthony Bourdain bijv., een bekende chef, culinaire globetrotter en TVster, hoopte dit jaar een immense food hall te openen op pier 57 in Chelsea, maar moet voorlopig de plannen opdoeken. Nieuwe ideeën en projecten borrelen nochtans weer op…

Jacqueline als persoonlijke gids?

Jacqueline verzorgt uitsluitend privérondleidingen op maat met de fi ets of te voet/metro, tot 6 uur lang. Zo kom je op plaatsen waar je anders niet komt: een kunstenaarsateliers, een sociaal project of een privé jazzconcert in het hart van Harlem. Beleef ‘a once-in-a-lifetime experience’ rond specifieke thema’s zoals street art, street food, nieuwe architectuur, stadsboerderijen of volkstuintjes. Jacqueline deelt graag met jou haar passie voor New York tijdens een exclusieve wandel- en fietstocht en verklapt je alle insidertips. Jacqueline is ook lid ben van Via Americana, een collectief van 4 Belgo-Amerikaanse stadsgidsen gevestigd in New York, Chicago, Los Angeles en Washington DC.
Have a nice stay!
Check haar blog op www.jacquelinegoossens.wordpress.com

Nieuw: kamperen in de city

Zin om te kamperen in New York City met zicht op het Vrijheidsbeeld en de skyline? Vanaf deze zomer kan dit voor het eerst op Governor’s Island, een eilandje op nog geen vijf minuten varen van downtown Manhattan. De camping wordt uitgebaat door Collective Hotels & Retreats, een specialist in ‘glamping’ of ‘glamour-kamperen’. Met kampeergerief zeulen hoeft niet. Alles wordt voorzien. De prijzen variëren: een eenpersoonstent kost $125 per nacht (weekend) en $75 per nacht (weekdag) voor een basic tent de eenvoudigste tenten tot $750 per nacht voor een super-de-luxe tent met kingsize bed. Er is plaats voor 100 gasten. De camping is open van 1 mei tot 31 oktober.

Praktisch 

  • Brussels Airlines vliegt elke dag naar New York.
  • Een geldig paspoort dat minstens geldig is tot de dag van terugkomst, is voldoende.
  • Voor niet-zakelijke verblijven heb je geen visum nodig maar dien je over een ESTA te beschikken. Kostprijs 14 dollar.
  • In New York is het 6 uur vroeger dan in Brussel.
  • Handig is de New York City Pass met toegang tot maar liefst 80 attracties in New York zoals Empire State Building, verschillende musea, Statue of Liberty en diverse tours. Er zijn verschillende formules en de goedkoopste biedt 6 attracties aan.
  • Geld wisselen naar US dollars kan vooraf best bij een Belgische bank.