Belgisch veilinghuis haalt tweede grootste omzet met boekenveiling

Auteur: 
Redactie
< >

Een Belgisch veilinghuis zorgt voor een verrassing van formaat in de internationale veilingwereld. De verkoop van felbegeerde oude boeken, tekeningen, atlassen en wereldbollen bij Arenberg Auctions haalt een opbrengst van maar liefst 1,65 miljoen euro. Goed voor het grootste Belgische naoorlogse veilingresultaat op het terrein van boeken en prenten.

Daarmee zette het veilinghuis in april 2019 een grotere omzet neer dan een hele reeks andere veilingen van internationale veilinghuizen zoals Christie’s, Heritage en Koller. Straffer nog: wereldwijd deed slechts één veiling het beter. Vooral de verkoop van twee eeuwenoude wereldbollen en twee exclusieve atlassen stuwde de opbrengst van de Belgische veiling naar boven.

Boeken, prenten en wereldbollen

De ‘boeken & prenten’-veiling was een echte ‘grand cru’ voor Arenberg Auctions. De veiling omvatte in totaal 1.220 loten, waarvan er een duizendtal werden toegewezen. Ruim 400 nationale en internationale kopers legden samen 1,65 miljoen euro op tafel voor een uitzonderlijk aanbod boeken, tekeningen, prenten, atlassen en globes.

“We wisten op voorhand dat deze veiling potentieel had, maar het is altijd wachten tot de hamer een laatste keer klopt. Het doet altijd deugd om als Belgisch veilinghuis zoveel appreciatie te krijgen,” aldus Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions.

Drie absolute pronkstukken

Volgens de rankings van The Rare Book Hub gingen er drie van de 15 duurst verkochte werken wereldwijd bij Arenberg Auctions onder de hamer. Hét pronkstuk van de veiling was een koppel prachtige globes die de Italiaanse kosmograaf Vincenzo Maria Coronelli in 1696 ontwierp voor koning Willem III van Oranje en die afkomstig waren uit de collectie van de Nederlandse industrieel Frits Philips. Zij wisselden voor meer dan 210.000 euro van eigenaar.

‘Le Grand Atlas’ van Joan Blaeu, een 350 jaar oude elfdelige atlas, werd geveild voor ruim 200.000 euro. Het ‘Theatrum Orbis Terrarum’, bij kenners beter bekend als de eerste uitgegeven wereldatlas, is de Google Maps van de 16de eeuw. Het historische werk uit 1570, samengesteld door de Brabantse cartograaf Abraham Ortelius, haalde een opbrengst van 110.000 euro.

Henri Godts: “Antiquarische boeken en prenten zijn internationaal felbegeerde artikels. Wij bieden topstukken aan uit de dertiende eeuw tot de twintigste eeuw. Elke verzamelaar kan bij ons z’n gading vinden en met onze uitzonderlijke collecties spreken we sowieso een internationaal publiek aan.”