Compact wonen in een ‘cocon’ die op een half uurtje wordt gebouwd

Auteur: 
Redactie
< >
Compact wonen in een ‘cocon’ die op een half uurtje wordt gebouwd
Compact wonen in een ‘cocon’ die op een half uurtje wordt gebouwd
Cocon-woonunit is Bijna Energie Neutraal (BEN).
<
Compact wonen in een ‘cocon’ die op een half uurtje wordt gebouwdCompact wonen in een ‘cocon’ die op een half uurtje wordt gebouwdCocon-woonunit is Bijna Energie Neutraal (BEN).
>

Een woning van net geen 50㎡ die op amper 30 minuten ‘gebouwd’ wordt? Het is de eerste keer in ons land dat een woning van die grootte zo snel woonklaar is. Warsco Units wil met deze nieuwe woonvorm meer kansen op de vastgoedmarkt creëren.

Het gaat om een nagelnieuw woonconcept, genaamd ‘Cocon’. Met 48 vierkante meter zijn de woningen letterlijk compact te noemen. De productie is in Belgische handen. De fabricatie gebeurt in het Limburgse Zutendaal, waarna de onderdelen van de woning worden vervoerd.

Inspelen op maatschappelijke noden

Marc Warson, gedelegeerd bestuurder Warsco Units: “We spelen met ‘Cocon’ in op maatschappelijke noden. Dit nieuwe concept moet hét haalbaar en betaalbaar alternatief worden op de Belgische vastgoedmarkt. Voor 99.500 euro (incl. BTW) krijg je een compacte en instapklare nieuwbouwwoning. Als je het volledig zelf wil inrichten, kan het zelfs al in casco voor 65.000 euro.”

Anneleen Van Bosch, CEO Warsco Units: “Door de woonunits betaalbaar te maken, wordt het voor mensen met een startersloon of een bescheiden inkomen net ietsje gemakkelijker om een eigen woning te kopen in plaats van bijvoorbeeld te huren of te wachten op een sociale woning.” Het concept van de Cocon is toekomstbestendig. Na een paar jaren gespaard te hebben, zou perfect een extra woonunit toegevoegd kunnen worden, zo luidt het bij Warsco. 

BEN: Bijna Energie Neutraal

Opvallend: de Cocon-woonunit is Bijna Energie Neutraal (BEN). Dat wil zeggen dat de woonunits geen fossiele brandstoffen uitstoten, gebruik maken van warmtepompen en zonnepanelen. Er komt dus geen gasverwarming noch stookolie aan te pas.

Een andere belangrijke troef is de gemakkelijkheid om de woningen mee te verhuizen als een volledige woning. Wie van job verandert, vergroot zo de mogelijkheid om toch nog altijd even dicht bij het werk te kunnen wonen. Dat “verhuiscomfort” moet meteen een antwoord bieden op het stijgend aantal verhuisbewegingen in ons land, met een absoluut record in 2018 waar er volgens Statbel 306.578 verhuisbewegingen geregistreerd werden.

Marc Warson: “Het voordeel is dat de Cocon bijzonder gemakkelijk opgeheven en verplaatst kan worden. Als eigenaar van zo’n woonunit zal je je eigen woning zo gewoon mee kunnen verhuizen naar een andere stad of dorp. Je hoeft enkel uitzonderlijk vervoer in te schakelen en je moet in het bezit zijn van de juiste vergunningen voor de nieuwe grond waar je wil wonen.”

Vijf aanvragen per dag

De ambities voor de supersnelle te bouwen woningen liggen in elk geval hoog. Vandaag krijgt het bedrijf al vijf aanvragen per dag voor zulke woningen. Warsco plant zo dat naar schatting honderden Belgen de komende jaren op deze manier zullen gaan wonen. Het idee komt in feite uit het bedrijfsleven, waar dit soort units al eerder gebouwd werd. Het is nu de eerste keren dat dit soort woningen ook op deze schaal op de particuliere woningmarkt komt in ons land. En dat hoeft niet te verwonderen. Met de betonstop in aantocht, het minder aantal bouwgronden en de maatschappelijke trend om kleiner én ecologischer te gaan wonen, is dit volgens experten één van de opkomende woonvormen.

Anneleen Van Bosch: “In het bedrijfsleven is men al vertrouwd met het concept van units, al zijn die vaak een stuk meer basic. In het verleden zag je trouwens soms ook particulieren die een ‘container’ huurden, bv. in geval van woningbrand van de eigen woning of voor mensen die graag naast de werf van hun nieuwbouwwoning wonen. Maar wat nu op de markt komt, gaat een grote stap verder en zal veel kwalitatiever, comfortabeler en groter zijn.”

Open Bedrijvendag

Huizenjagers zullen de eerste Cocon-woonunits vanaf vandaag kunnen kopen. Vanaf 6 oktober 2019 - op Open Bedrijvendag - zullen de eerste kijkunits geopend worden voor het grote publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen.