Energievriendelijke lofts in voormalige brouwerij

Auteur: 
Redactie
< >

Het woonproject Ardea-Lofts in Wijnegem is zo goed als klaar. De omvorming van het oude Ardeagebouw (‘Les Brasseries Ardea’) nam bijna anderhalf jaar in beslag. Het project is een duurzame constructie met een doorgedreven warmte- en geluidsisolatie.

De gebouwen van brouwerij ‘Les Brasseries Ardea’ werden tussen 1920 en 1930 in Wijnegem opgetrokken. Eind jaren '30 ging de brouwerij failliet en werden de gebouwen overgenomen door de firma Peeters-Brems die zich toelegde op de productie van motorolie. Deze industriële activiteit werd 15 jaar geleden stopgezet. Sindsdien stonden de gebouwen leeg.

Het terrein van de oude brouwerij Ardea heeft een totale oppervlakte van ruim 7.000 m². Het statige hoofdgebouw en de overige gebouwen werden omgebouwd tot 20 lofts met 33 overdekte en 14 open parkings.

Doorgedreven warmte- en geluidsisolatie in Ardea-lofts

De lofts werden casco uitgevoerd met volledige wind- en waterdichte afwerking. Hierin is de restauratie en isolatie van de buitengevels voorzien. De dakbedekking werd in zijn totaliteit vernieuwd. Dit omvat ook de plaatsing van het buitenschrijnwerk, de beglazing, de inkomdeuren (ook de gepantserde inkomdeuren van de lofts), de scheidingswanden tussen de wooneenheden onderling en met de gemeenschappelijke delen, de akoestische en thermische vloerisolatie en alle nutsvoorzieningen tot in de lofts.

Warm water via geothermie

Het einddoel is een duurzame constructie met een minimum aan onderhoud en een doorgedreven warmte- en geluidsisolatie. Door middel van geothermie (= gebruik maken van aardwarmte) wordt het hele project voorzien van warm water voor sanitair en (vloer)verwarming.

Bij geothermie maakt men gebruik van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. De bouwheer plaatste een systeem van putten, leidingen en individuele warmtepompen per unit. Hiermee kan elke loft verwarmd worden in de winter, maar ook passief gekoeld worden in de zomer. Het elektrische vermogen voor de warmtepompen en het individueel verbruik kan opgewekt worden door zonnepanelen. Het project loopt dan ook voor op de huidige bepalingen van de energieprestatieregelgeving.

Meer informatie: www.ardea-lofts.be