“Het ‘roze’ tijdperk loopt ten einde”

Panelgesprek ‘Interieurtrends in werken en wonen anno 2019’
Auteur: 
Redactie
< >

Interieur Kortrijk is nog maar net achter de rug. Ideaal moment om aandacht te schenken aan de interieurtrends in werken en wonen. Daarom organiseerde ‘Ambassadeurs’ een panelgesprek in restaurant Guzto in Aartselaar. Een kort verslag.

We zitten in een maximalistische interieurfase waar alles kan en alles mag: streepjes, bloemen, ruitjes, goud, marmer, enz. Trendwatchers zien een evolutie naar soberheid, zen, duurzame en natuurmaterialen, ambachtelijke look waarin steen en hout worden verwerkt. Dus eerder de minimalistische kant op. Trendkleuren voor 2019 zijn: diepgroen, honingbruin, donkerrood, en perzikkleur.

Co-working en flexwerken

De nieuwe manier van werken vereist een andere kantoorstructuur. Belangrijk is dat iedere werknemer zich welkom voelt als hij op kantoor is en een werkplek heeft.

“Ons bedrijf heeft hierbij een voorbeeldfunctie”, zegt Mieke Deroo van Kinnarps dat gespecialiseerd is in ergonomie en kantooroplossingen. “We werken zelf flex. Onze ‘Laptop Lounge’, is een echte ontmoetingsplek die voor interactie zorgt. Telefoongesprekken kan je voeren in een individuele ‘phone boot’, er zijn verschillende communicatieruimten waar je een meeting kunt houden of je kunt in de cafetaria een gesprek voeren. Om zo efficiënt mogelijk te flexwerken moet je je dagplanning heel goed kennen. Lockers zijn kostenefficiënter dan ladenblokken, maar voor bepaalde functies is dit moeilijk haalbaar. Verkoopmedewerkers met buitendienst hebben het daar minder moeilijk mee. Ze brengen veel tijd in de auto door. Als ze op kantoor zijn, is dat voor meetings of telefoons te doen in een phone boot.  Medewerkers van de boekhoudafdeling houden niet zo van flex werkplekken.”

Kantoor barst uit zijn voegen

“DCA is de voorbije twee jaren sterk gegroeid. Ons kantoorgebouw begint stilaan uit zijn voegen te barsten. We zijn bezig met een nieuwbouw die voorzien is op de groei. Eind 2020 verhuizen we en dan zullen we die extra ruimten verhuren tot we ze zelf later nodig hebben. Het feit dat we een co-work space zullen hebben, kan samenwerkingsverbanden en co-creaties doen ontstaan. Op onze site komen ook een biodiverse tuin en een park dat voor het publiek toegankelijk zal zijn. Dat is een trend die we nu vaker merken in kantoorbouw”, zegt Wim Verhoeven van het bouw- en wegenbouwbedrijf voor de openbare en private sector DCA.

Lees het volledige verslag in de eindejaarseditie van Ambassadeurs.

Deelnemers aan het panelgesprek: Griet De Ridder, tuinarchitect en vennoot Tuincentrum Groendekor; Mieke Deroo, sales consultant en project coach Kinnarps; Ann De Schutter, commercieel directeur Artstone; David Dos Santos, productontwikkelaar en zaakvoerder Studio Dos Santos; Hans Domen, zaakvoerder DP Housing; Yves Van Cleemput, decorateur en meesterstoffeerder, zaakvoerder Van Cleemput Interieur; Febe Verlinden, kopersbegeleidster DCA, en Wim Verhoeven, facility manager DCA. Moderators: Edith Vervliet en Arn Borstlap.