Kantoren, magazijnen en showrooms altijd virtueel bij de hand

Auteur: 
Redactie
< >
Scanbie in Kapellen

An Meersman en Bart Vansteelandt van Scanbie ontwikkelden software om gebouwen en producten te virtualiseren. Het resultaat hiervan is beschikbaar via een digitaal platform. Zo heb je je kantoor of showroom altijd en overal bij de hand: via smartphone, tablet of laptop.

Vooral voor kantoren, magazijnen en showrooms biedt de software mogelijkheden zowel voor projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders, bouwbedrijven en retailers. “Wij kunnen elk gebouw inscannen, gaande van een particuliere woning tot een kasteel. Hiervoor gebruiken we verschillende technologieën zoals 3D-scanners, 3D-fotografie, 3D-archviz en drones. Door die technologieën te bundelen, kunnen we gebouwen hoogwaardig digitaliseren en op een toegankelijke manier beschikbaar stellen, of het nu via tablet, smartphone, pc of laptop is”, legt An Meersman van Scanbie uit.

VR en AR geven realistische beleving

“Op gelijk welke beelddrager is deze content te bekijken. Met een virtual reality (VR)-bril krijg je zo een nog diepere beleving. Augmented reality (AR) combineert de eigenlijke omgeving met virtuele objecten. Een heel aparte en realistische beleving.”

Beter communicatiemiddel

Scanbie kan ongeveer 3.000 m² van een gebouw per dag inscannen. Aan deze gebouwen in virtuele vorm zijn heel wat voordelen verbonden. Het is een veel duidelijker en directer communicatiemiddel. Niet altijd zijn er plannen beschikbaar. Soms zijn er geen plannen, gaan ze verloren of zitten ze diep verscholen in een archief. Een gedigitaliseerd gebouw is altijd beschikbaar, makkelijker te interpreteren en ook een pak nauwkeuriger.

Gunstig effect op het milieu

An Meersman ziet vooral ook voordelen voor bedrijven met meerdere kantoren verspreid over verschillende landen en verschillende werelddelen. “Als die kantoren ingescand zijn, kan het management de gebouwen heel gemakkelijk virtueel bekijken. Op die manier gaat er minder tijd verloren. Aangezien er geen verplaatsingen nodig zijn, dalen ook de kosten. Er wordt evenmin brandstof verbruikt, wat op zich ook een gunstig effect heeft op het milieu.”

Bij de herinrichting van kantoren bijvoorbeeld is het doorgaans heel moeilijk om verschillende onderaannemers voor overleg op hetzelfde moment op één plek samen te krijgen. Via de ingescande modellen verloopt die locatiebespreking veel handiger en in heel wat minder tijd. Ingescande gebouwen lenen zich ook uitstekend als commerciële tool voor makelaars en vastgoedbeheerders.