Loodwit, startplatform voor beloftevolle jonge kunstenaars

Auteur: 
Nicole Verstrepen

Ilde Cogen (46) uit Berchem is onlangs van start gegaan met Loodwit, een startplatform voor  jonge, talentrijke kunstenaars. “Op Loodwit.be breng ik kwalitatieve kunst samen van jonge kunstenaars, die nog volop aan de weg timmeren, toegankelijk én zeer betaalbare kunst” stelt ze.

Ilde Cogen, zelf grafisch vormgeefster en juwelenontwerpster, bezocht de voorbije maanden de eindejaarstentoonstellingen en afstudeerprojecten van de belangrijkste kunstacademies in Vlaanderen. Op Loodwit.be vindt u ondertussen werk van een dertigtal kunstenaars in uiteenlopende disciplines. De kunstenaars waarmee Ilde Cogen samenwerkt, worden zorgvuldig geselecteerd. Hun kunst moet potentieel hebben. Heel wat van de ‘Loodwit-kunstenaars hebben met hun werk al mooie prijzen gewonnen en of aan belangrijke tentoonstellingen deelgenomen. “De idee voor Loodwit ontstond toen ik zelf een opleiding ‘juwelenontwerp’ aan de academie volgde. Ik zag daar zoveel mooie dingen en ik vond het altijd jammer dat daar zo weinig mee gebeurde”, stelt ze. De Berchemse is al van in haar tienerjaren gefascineerd door kunst. “Dat is gekomen door een klasuitstap naar het - toen nog - Paleis voor Schone Kunsten in Brussel waar Europalia plaatsvond. Ik was daar erg van onder de indruk en ben daarna over kunstgeschiedenis gaan lezen”, gaat ze verder. “In mijn vrije tijd ga ik heel graag naar musea en tentoonstellingen, ook in het buitenland. Ik houd van mooie dingen. In alles, ook in de natuur en in het straatbeeld, zoek ik naar mooie vormen en schoonheid.”

Via Loodwit kan iedereen aan een zeer betaalbare prijs iets unieks in huis halen én een startend kunstenaar een duwtje in de rug geven.” Meer info op www.loodwit.be of Facebook.com/loodwit