Meer dan 1 op 3 kachels aan vervanging toe

Auteur: 
Redactie
< >

Uit een representatief onderzoek uitgevoerd door iVOX bij 1.000 Belgen blijkt dat er in ons land 3,7 miljoen kachels in gebruik zijn. Daarvan zijn meer dan 1,3 miljoen exemplaren dringend aan vervanging toe. 1 op 3 Belgen heeft immers een kachel ouder dan 10 jaar in huis.

Voor meer dan 1 op 10 landgenoten is een kachel (gas, hout, houtpellets of steenkool) nog steeds het belangrijkste verwarmingssysteem in huis. De houtkachel is vandaag de populairste maar de houtpelletkachel wint aanhang door de voordelen van deze CO2-neutrale en lokale energiebron. “Consumenten vinden het milieuvriendelijke aspect en het hoge rendement bij de keuze voor een verwarmingssysteem steeds belangrijker worden”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van Stroomop.

Regionale verschillen

Op provinciaal niveau zijn er in Vlaanderen heel wat verschillen. Zo houdt West-Vlaanderen vast aan de houtkachel en zijn de Limburgers koploper wat betreft de aanschaf van houtpelletkachels. In Vlaams-Brabant stoken ze met de oudste (kolen)kachels terwijl in Antwerpen slechts 10% van de kachels ouder is dan 10 jaar. Oost-Vlamingen zijn dan weer de sterkhouders voor de aankoop van nieuwe kachels want daar beschikt 1 op 3 kacheleigenaars over een model van minder dan 5 jaar oud.

Premie van 300 euro voor kachels van minstens 10 jaar oud

Het bedrijf Stroomop, specialist in houtpellets, bestaat dit jaar 15 jaar en zette samen met 40 handelaars een premiesysteem op poten om de vervanging van oude kachels te stimuleren. Wie over een kachel van meer dan 10 jaar beschikt, kan via www.vervangjeoudekachel.be  naast gratis advies nog tot eind maart een premie van 300 euro bekomen.

Houtpelletkachels

Houtpelletkachels winnen aan populariteit. “De afgelopen twee jaar zitten pellets terug in de lift en is onze verkoop van houtpelletkachels met 8% gestegen. In 2017 installeerden we 1.352 pelletkachels tegenover 1.128 in 2016. Vorig jaar, in 2018, stond de teller op 1460 toestellen. Die stijging hebben we vooral te danken aan het eigen premiesysteem en een toenemende interesse bij consumenten om energiebewuster te verwarmen. Dat je met een nieuwe pelletkachel tot 95% minder fijn stof uitstoot én het rendement tot 8 keer beter wordt waardoor er tot 50% bespaard wordt, valt niet in dovemansoren.”, vertelt Ludwig van Wonterghem.

Wat zijn voordelen van houtpallets?

  • Stabiele prijs: pellets zijn veruit de goedkoopste brandstof om mee te verwarmen.
  • Hoog rendement: een moderne installatie haalt een rendement van 95% of meer.
  • Lokale energiebron: de pellets die in België worden gemaakt zijn het natuurlijke product van houtzaagsel van zagerijen.
  • CO2-neutraal: wie met pellets verwarmt, veroorzaakt geen extra uitstoot van broeistofgassen. Houtpellets zijn CO2-neutraal. Bij verbruik van houtpellets komt er evenveel CO2 vrij als bij de natuurlijke verrotting van hout.