Nieuw maritiem museum met park in Antwerpen

Auteur: 
Redactie
< >
Nieuw Maritiem Museum met park in Antwerpen

Hoe wordt een middeleeuwse kogge gerestaureerd? Waarom noemde men het oude Belgische schip West-Hinder vroeger een drijvende vuurtoren? Tientallen historische vaartuigen zijn de voorbije maanden verhuisd naar de Droogdokkensite ten noorden van de stad. Daar verrijst tegen 2024 een nieuw Maritiem Museum.

Maritiem Museum is een belevingsmuseum

Dit museum wordt een actief belevingsmuseum waarbij naast het tentoonstellen van maritiem erfgoed ook de beleving van actieve scheepsherstelling centraal staat.

De site is helemaal klaar voor een sterk verhaal rond het maritieme verleden van de stad Antwerpen. De komst van het nieuwe museum is een volgende stap in de culturele maritieme as op het Eilandje, naast het MAS en het Red Star Line Museum.

Doelse Kogge wordt publiekstrekker

Naast de stedelijke collectie vaartuigen en havenwerktuigen zal het nieuwe museum ook de thuishaven worden voor de Doelse Kogge, een archeologische vondst van een middeleeuws vrachtschip. Ook wordt het de plek waar de stedelijke collectie havenwerktuigen en vaartuigen zal te bezichtigen zijn.

Grootstedelijk park met natuurlijke getijdenoever

Door de ligging in de buitenbocht van de Schelde vormt het projectgebied een scharnierpunt tussen stad en haven, waar beide werelden samenkomen. Het nieuwe park tussen stad en haven krijgt een natuurlijke getijdenoever langs de Schelde, een parkzone en ruimte voor tijdelijke evenementen.

Info: www.agvespa.be/projecten/maritiem-museum
Foto: © Atelier Kempe Thill architects and planners