Nieuwe campus Karel de Grote Hogeschool op de Meir

Auteur: 
Redactie
< >
Nieuwe KdG-campus op de Meir in Antwerpen

De plannen voor de bouw van de nieuwe campus voor de Karel de Grote Hogeschool (KdG) op de Meir in Antwerpen komen in een stroomversnelling. Na twee jaar studiewerk dienen KdG en projectontwikkelaar Meir Corner een aanvraag in voor het bekomen van een omgevingsvergunning. 

De nieuwe campus van Karel de Grote Hogeschool wordt een iconisch gebouw met veel aandacht voor duurzaamheid, behoud van erfgoed en mobiliteit. De initiatiefnemers hopen volgend jaar met de werken te kunnen starten, zodat de studenten en docenten vanaf het academiejaar 2024-2025 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe campus.

“Een grotere campus is een noodzaak om het groeiend aantal studenten te huisvesten. We rekenden dit academiejaar op een groei van 2 procent nieuwe studenten, maar we klokten af op 5 procent.

Nieuwe thuishaven voor 7.000 studenten

De nieuwe campus komt in het hartje van Antwerpen. Het hele complex wordt liefst 28.000 vierkante meter groot en wordt de nieuwe thuishaven van zo’n 7.000 studenten en 650 personeelsleden.  Veerle Hendrickx, algemeen directeur Karel de Grote Hogeschool: “Een grotere campus is een noodzaak om het groeiend aantal studenten te huisvesten. We rekenden dit academiejaar op een groei van 2 procent nieuwe studenten, maar we klokten af op 5 procent. Onze prognose was om tegen 2030 aan 7.000 studenten in de onderwijsgroep Management & IT te komen, maar als we dit groeiritme aanhouden, dan zullen we dat aantal al vroeger halen.”

Nieuwe school op de Meir is breed gedragen project

KdG en projectontwikkelaar Meir Corner - een samenwerking tussen de projectontwikkelaars Tans Group en Urbicoon - hebben de voorbije twee jaar heel wat studiewerk verricht om de impact van het project op o.m. de omgeving en de mobiliteit in kaart te brengen. Zo wonnen beide partijen het advies in van alle stadsdiensten die in meer of mindere mate bij het project betrokken zijn om uiteindelijk tot een breed gedragen project te komen. De opdrachtgevers leggen de lat ook hoog als het gaat om duurzaamheid. Daarbij wordt GRO, de nieuwe duurzaamheidsmeter van de Vlaamse overheid, ingezet als leidraad voor de ontwerpers, de aannemers en later tijdens het beheer van de campus.

Behoud historische gebouwen

De site omvat enkele historische gebouwen. Na overleg met de stad Antwerpen en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed werd beslist om de drie meest waardevolle panden te behouden en te integreren in het project. Het gaat om het voormalige RTT-gebouw met zijn statige, hoge plafonds, het pand uit de jaren vijftig met de karakteristieke gevel in glas in de Lange Nieuwstraat en het gebouw met een typische brutalistische architectuur van architect Rud Vael in de Jezusstraat. Nog opmerkelijk: om de buurt meer licht en lucht te geven, wordt het R-gebouw verlaagd van 40 naar 28 meter, of van 13 naar 9 verdiepingen.

Ook de mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor deze site. De site is ideaal gelegen, vlakbij het treinstation Antwerpen-Centraal, de metrohalte Opera en het busstation aan de Franklin Rooseveltplaats. Er komt ook een ruime fietsenparking voor studenten en personeelsleden en een kleinere fietsenparking voor de buurt.

Minder aula’s, meer projectlokalen

Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG: “De campus is flexibel en kan aangepast worden aan de wensen van de gebruikers en het voortdurend evoluerend onderwijs. Dit laat ons toe om telkens in te spelen op de recentste onderwijsvernieuwingen. Daarbij stappen we af van vooral lesgeven in grote aula’s en kiezen we steeds vaker voor kleinere projectlokalen. Onze hogeschool moet een ontmoetingsplek zijn, waar studenten in een soort ‘coworking place’ kunnen samenwerken aan projecten.”

Luxewarenhuis op benedenverdieping

De benedenverdieping van het pand op de Meir blijft in handen van ontwikkelaar Meir Corner. Het plan is om daar een ongeveer 11.000 vierkante meter groot luxewarenhuis in onder te brengen. Dat moet ervoor zorgen dat de Meir zijn grandeur terugkrijgt. Gino Van Ossel, retailexpert en professor aan de Vlerick Business School, kwam tot die conclusie na een onderzoek van het huidige winkelaanbod op de Meir.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de studenten en docenten in 2024 verhuizen naar de nieuwe campus Meir. Wat er daarna met de campus Groenplaats zal gebeuren, is nog geen uitgemaakte zaak.