Op het stalen ros naar Portugal

Auteur: 
Redactie
< >
Fotograaf Pieter Clicteur met zijn fiets onderweg naar Portugal
Fotograaf Pieter Clicteur met zijn fiets onderweg naar Portugal
<
Fotograaf Pieter Clicteur met zijn fiets onderweg naar PortugalFotograaf Pieter Clicteur met zijn fiets onderweg naar Portugal
>

Fotograaf Pieter Clicteur fietste in de lente van 2018 van het West-Vlaamse Ettelgem naar Lissabon. Gewapend met een stevige tweewieler en een degelijke camera, trapte hij in 5 weken een tocht van meer dan 2800 km bij elkaar. Je leest zijn ervaringen in een boek.

Zo'n negen jaar geleden begon bij fotograaf Pieter Clicteur het idee te rijpen om een lange fietsreis te ondernemen. "Mijn schoonbroer woont in Lissabon. We zijn daar al geregeld op bezoek geweest met het gezin. Het leek me ideaal om op familiebezoek te gaan met de fiets. " Na een aantal maanden voorbereiding, stapte hij op 3 april 2018 op de fiets om 5 weken later in de Portugese hoofdstand toe te komen.

2.806 km en 27.322 hoogtemeters

Hij bereidde zich voor met trainingen in de fitness, veel fietstochten en opzoekwerk. Hij fietste tijdens zijn reis in totaal 2.806 km en klom 27.322 meter. "Het succes van de reis heb ik een groot deel te danken aan de gesofisticeerde trekkingfiets die ik in bruikleen kreeg van Gino Carts & Bikes in Oostende. De fiets was 100% betrouwbaar, ik heb zelfs mijn fietspomp geen enkele keer boven gehaald. Toch wel merkwaardig gezien de ruwe stukken over soms onverharde wegen."

Een lijvig boek

De uitgebreide tocht gaf voldoende voer om iedere dag een bewogen verslag te schrijven. Daarnaast ontmoette hij een aantal boeiende mensen op zijn route. Ook die ontmoetingen bundelde hij mee in het boek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus trok hij om de haverklap de remmen dicht om zijn camera tevoorschijn te toveren en beklijvende beelden op de gevoelige plaat vast te leggen. "Met het boek wil ik diverse mensen bereiken. Mensen die geïnteresseerd zijn in een meeslepend reisverhaal maar ook mensen die zelf de tocht naar Compostela willen aanvatten."

Het boek, een stevig exemplaar van 348 pagina's, is een gezonde mix van tekst en beeld. Het is uitgegeven in eigen beheer en te koop via Pieter Clicteur (info@pieterclicteur.be) en bij Gino Carts & Bikes in Oostende (Fère Orbanstraat 46). Het boek kost 35 euro.