Op zoek naar een stadspaleis?

Prachtig historisch pand staat te huur
Auteur: 
Redactie
< >
Het Antwerpse herenhuis Dhanis

Het Antwerpse herenhuis Dhanis, een stadspaleis uit 1873, staat te huur als kantoor. Het gebouw staat geregistreerd als bouwkundig erfgoed. Het is bovendien officieel erkend als beschermd monument, een zeldzaamheid op de huurmarkt.

Herenhuis Dhanis is een uniek palazzo

Het herenhuis Dhanis is één van de meest unieke ‘palazzo’s’  in Antwerpen, vlakbij het stadspark. Wie er binnenstapt, krijgt muren vol uitzonderlijke historische schilderijen te zien, zijden muurbekleding, een majestueuze trappenhal in marmer, een uniek koetshuis, enz. Het gebouw dateert uit 1873 en kende een behoorlijk geschiedenis. “Dit soort unieke panden komt zelden op de huurmarkt”, zeggen experts.

Dhanis was een vooraanstaand bankier

Het pand werd gebouwd in opdracht van Antoine Dhanis. Hij was een vooraanstaand bankier in de 19e eeuw. Als man uit de hoge burgerij wou hij destijds niet achterblijven op de rest en kocht een perceel op de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei. Het stadspaleis dat hij er liet bouwen, werd een pareltje.

Het historische pand kwam zopas in handen van de vastgoedinvesteerder Brody, gespecialiseerd in de aankoop van ‘landmark’ historische gebouwen. Bij het pand hoort ook een voormalige koetshuis, een L-vormig gebouw dat vroeger als paardenstal gebruikt werd. Het heeft een eigen remise - de plaats waar de koets werd gestald - en een aparte zadelkamer. Op de binnenkoer en in de remise zijn nu acht parkeerplaatsen voorzien.