Permeke bibliotheek krijgt groen kleedje

Auteur: 
Redactie
Permeke met verticale tuin op de gevel

De behoefte naar groen in steden neemt toe. De stad Antwerpen start een project op het De Coninckplein om meer verticaal groen in de binnenstad te realiseren.

Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud, licht toe: “De stad heeft, onder andere door de klimaatopwarming en de luchtkwaliteit, steeds meer nood aan groen. Om dit te realiseren in de binnenstad, waar er weinig vrije ruimte is, start de stad Antwerpen een proefproject met verticaal groen. De gevel van Bibliotheek Permeke aan het De Coninckplein heeft een groene make-over gekregen. Meer groen in Antwerpen kan een inspiratiebron zijn voor burgers en bedrijven.”

Verticale tuin op de gevel met irrigatiesysteem

De verticale tuin op de gevel van de bib bestaat uit een draagstructuur met voorbegroeide plantenbedden. Zo heeft de gevel vanaf de eerste dag een volgroeide groene wand. Voor het onderhoud van de planten is er een vanop afstand gestuurd irrigatiesysteem ingebouwd dat via sensoren continu parameters als temperatuur, bevloeiing, voeding en vochtgehalte monitort en daarop inspeelt. De draagstructuur zelf is modulair opgebouwd in herbruikbare materialen. Zo kunnen onderdelen afzonderlijk gerecycleerd worden op het einde van de levensduur en kunnen de andere modules worden behouden.

Schonere lucht en minder omgevingsgeluid

Een geveltuin zorgt voor een schonere lucht en verlaagt de omgevingstemperatuur door zonlicht  te absorberen. Verder reduceert hij het omgevingsgeluid, absorbeert hij regenwater en bevordert hij de leefomgeving voor vogels, vlinders en insecten. Om de biodiversiteit nog extra te stimuleren worden er ook nestkasten en insectenhotels geïntegreerd. Een geveltuin heeft dus duidelijk positieve ecologische gevolgen voor de omgeving.