Pop-ups populairder dan ooit bij Belgische shopper

Auteur: 
Redactie
< >
Pop-ups populairder dan ooit
Pop-ups populairder dan ooit
<
Pop-ups populairder dan ooit Pop-ups populairder dan ooit
>

De leegstand in de Belgische winkelstraten stijgt. Begin dit jaar stond ongeveer 12% van de winkels in België leeg. Shoppingcenters proberen die trend te keren met allerlei initiatieven zoals pop-ups. En wat blijkt? Die pop-ups zijn vandaag populairder dan ooit, zo vertelt de jaarlijkse shoppingenquête van winkelcentrabeheerder Ceusters.

Leegstand blijft stijgen

Zowel grootsteden als Antwerpen, Brussel of Charleroi als kleinere steden zoals Sint-Niklaas of La Louvière ontsnappen er niet aan: fysieke winkels hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Dit jaar is de leegstand in de Belgische winkelstraten al voor het elfde jaar op rij gestegen. Op 1 januari stond 11,9% van de winkels leeg. Ter vergelijking: bij het uitbreken van de economische crisis in 2008 was slechts 7,6% van de commerciële ruimtes buiten gebruik.

Dit jaar staan gemiddeld zo’n 7,4% van de winkels in de shoppingcenters leeg. Al zijn er wel grote verschillen. Shoppingcenters in de binnenstad kampen over het algemeen met meer leegstand dan hun tegenhangers buiten de stad. Dat heeft volgens experten zeker ook te maken met bereikbaarheid.

Hans Van Laer, Head of marketing en Research bij Ceusters:  “Bereikbaarheid is een heet hangijzer in de retailsector. Dat er meer leegstand is in de binnensteden heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de mensen door het drukke verkeer of moeilijke toegankelijkheid moeilijker in de steden raken of meer moeten betalen voor een parkeerplaats. Veel handelaars willen daarom nog meer in dialoog gaan met de lokale overheden.”

De redenen voor de leegstand zijn niet ver te zoeken: minder passage, meer online bestellingen, een wijzigend consumentengedrag en bereikbaarheidsproblemen. Met als gevolg dat naast de winkelstraten ook shoppingcenters met leegstand te maken krijgen. De jaarlijkse enquête van Ceusters  werpt ook een blik op wat die leegstand bij de shoppers teweeg brengt. En wat blijkt: de leegstand stoort niet alleen de winkeleigenaars en beheerders maar vooral de duizenden bezoekers. Maar liefst 1 op de 3 Belgen (34,3%) geeft aan zich te ergeren aan de lege panden en ruimtes. Eén op de 7 (14%) zal daardoor zelfs minder vaak komen winkelen.

Pop-ups zijn populair

Beheerders en eigenaars van shoppingcenters trachten de leegstandstrend te keren via het brengen van pop-ups en andere tijdelijke winkelinvullingen. Alleen al in de eerste 3 kwartalen van 2019 bedroeg het aandeel tijdelijke verhuringen 5,6 % van het totaal aantal panden in de shopping centers beheerd door Ceusters.

En die pop-ups blijven bijzonder populair. 6 op de 10 shoppers houdt van pop-up winkels (26% zelfs zeer veel vs. slechts 13% die er helemaal niet van houden). Bijna 8 op de 10 shoppers merkt geen verschil tussen de kwaliteit van pop-up winkels tegenover een gewone winkel.

Meer jongeren en minder gepensioneerden in shoppingcenters

Uit de jaarlijkse enquête blijkt de gemiddelde shoppende Belg 40 jaar te zijn. Dat is zo’n 18 maanden jonger dan vorig jaar. Maar even opvallend: shoppingcenters trekken meer jongeren aan. Concreet steeg het aantal tieners en twintigers in de shoppingcenters met 5,6% tegenover vorig jaar. Tegelijkertijd trekt een trip naar het shoppingcenter wel minder zestigplussers aan. In 2018 was meer dan 1 op de 4 shoppers ouder dan zestig, vandaag is dat nog maar 1 op de 5.

“Veel shoppingcenters in ons land spelen al jaren meer en meer in op beleving. Ze organiseren optredens voor kinderen, modeshows maar ook tentoonstellingen en zelfs een autosalon. Dat lokt veel jongeren naar het shoppingcenter. Tegelijk wordt er ook meer en meer ingezet op eet- en drankgelegenheden wat iedereen aanspreekt.”

Gemiddeld 6 winkels in een shoppingcenter

Als we gaan shoppen, geven we gemiddeld zo’n 81 euro uit. In veel gevallen gaat het dan om uitgaven voor het hele gezin. Iets concreter kunnen we zeggen dat meer dan één op twee Belgen - 56% om precies te zijn - tijdens een gemiddelde shoppingdag tussen de 25 en 125 euro uitgeeft. Het is een cliché, maar vrouwen gaan nog steeds het vaakst shoppen: 64,5% vrouwen tegenover 35,5% mannen. En leuk detail: we stappen gemiddeld 6 winkels binnen.