Spaans buitenverblijf in volle opbouw maar zonder bouwvergunning

Preventiecampagne voor Belg die massaal in Spanje koopt
Auteur: 
Redactie
< >

Liefst 2.196 Belgen kochten tijdens de eerste helft van 2018 een vakantieverblijf in Spanje. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode vorige jaar. Wat daarbij opvalt, is dat ze in 4 op de 5 gevallen een woning kopen waarvan de bouwvergunning nog niet goedgekeurd is.

Meer nog: soms is de bouw zelfs al gestart zonder die vergunning. En dat doet meteen denken aan de dramatische verhalen van enkele jaren geleden, waarbij heel wat Belgen een buitenverblijf kochten dat nooit werd opgeleverd en zo hun investering de mist zagen ingaan. De Belgische marktleider in Spaans vastgoed, Azull, wil vermijden dat die tijden terugkomen en start daarom een preventiecampagne.

Spaanse overheid kan niet meer volgen

De Belgen kopen er al langer massaal woningen op plan, maar er wordt tegenwoordig zo veel gebouwd in Spanje dat de overheid niet meer kan volgen met de vergunningsdossiers. “In 4 op de 5 gevallen van nieuwbouw gaat het om een woning zonder bouwvergunning. Dat zou in principe geen probleem mogen zijn, maar als je niet oplet kan het dat wél zijn. Denk maar aan de verhalen die zich in volle crisistijd hebben afgespeeld. Mensen kochten een appartement dat men soms zelfs al letterlijk aan het bouwen was, maar uiteindelijk nooit werd opgeleverd en finaal een spookcomplex werd,” zegt Marleen De Vijt, CEO van Azull.

Preventiecampagne wijst op addertjes onder het gras

Azull start daarom een preventiecampagne die kooplustige Belgen wil wijzen op de mogelijke adertjes onder het gras. “Zorg ervoor dat er zwart op wit staat dat je pas de eerste betalingsschijf moet overschrijven wanneer de bouwvergunning goedgekeurd is. En vraag ook altijd de nodige bankgarantie. De kans dat het allemaal zo fout loopt is uiteraard klein, maar als het over zo’n grote bedragen gaat, speel je beter op veilig en kan je je soms beter laten begeleiden. Laat je bovendien niet misleiden: het is niet omdat een woning in opbouw is, dat de vergunning daarom al in orde is.”  Marleen De Vijt, CEO van Azull