Straks gezonder werken dankzij nieuwe technologie in ventilatie?

Auteur: 
Redactie
< >
Architectenbureau Jaspers-Eyers Architects werkt samen  met TakeAir
Architectenbureau Jaspers-Eyers Architects werkt samen  met TakeAir
Gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van kantoren via TakeAir
<
Architectenbureau Jaspers-Eyers Architects werkt samen  met TakeAirArchitectenbureau Jaspers-Eyers Architects werkt samen  met TakeAirGezonde bacteriën in ventilatiekanalen van kantoren via TakeAir
>

Architectenbureau Jaspers-Eyers Architects werkt samen met TakeAir, dat een systeem bedacht waarmee gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van gebouwen worden verspreid.

Architectencollectief  Jaspers-Eyers Architects verspreidt sinds kort gezonde bacteriën in de ventilatiekanalen van hun kantoor in Leuven. Deze innovatie werd bedacht door TakeAir, het Oostendse bedrijf dat het systeem ontwikkelde om de kwaliteit van de binnenlucht in onze gebouwen te verbeteren. Het is de ambitie van beide bedrijven om het systeem binnenkort de nieuwe standaard  te maken voor nieuwbouwprojecten, zodat we met z’n allen gezonder kunnen werken.

Het feit dat we onze gebouwen steeds beter isoleren, heeft ook een keerzijde.

Gezonde bosbacteriën in ventilatielucht

“Het feit dat we onze gebouwen steeds beter isoleren, heeft ook een keerzijde. We houden de koude of warme lucht wel beter buiten, net als CO2 of andere schadelijke stoffen, maar de filters van de ventilatie houden ook de gezonde bacteriën tegen. Precies dat soort gezonde bacteriën worden via het systeem in de gebouwen verspreid. Concreet maakt het gebruik van bacteriën die je in een gemiddelde bosgrond vindt en verstuift het deze via de ventilatiekanalen,” zegt Jo Pannecoucke, CEO TakeAir.

Luchtkwaliteit heeft invloed op werkprestaties

Uit onderzoek blijkt dan ook dat een betere luchtkwaliteit op kantoor een positief effect heeft op de productiviteit van de werknemers, alsook op het ziekteverzuim. De productiviteit blijkt zo tot 10% te stijgen én het ziekteverzuim blijkt tegelijk tot 10% te dalen.

“We brengen gemiddeld 92% van onze tijd binnen door, dus spreekt het voor zich dat de kwaliteit van de binnenlucht in onze gebouwen enorm belangrijk is. Daarom willen we met deze innovatie inzetten op een nieuwe trend, die van de ‘microbiële architectuur’: duurzame, goed geïsoleerde gebouwen, die ook de gezonde bacteriën van de natuur naar binnen brengen,” aldus Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects.

Binnenluchtkwaliteit in gebouwen verbeteren

Het architectenbureau wil nagaan of de innovatie geïntegreerd kan worden in de ontwerpen voor hun klanten. Zo wil het de binnenluchtkwaliteit in België - gebouw per gebouw - verbeteren.

“Tot nu toe werd het systeem voornamelijk geïnstalleerd in bestaande kantoren, maar wij willen onderzoeken of we het ook in de nieuwbouwmarkt kunnen integreren. Als er nog andere architectenbureaus ons voorbeeld volgen, kan dit de nieuwe standaard worden,” besluit Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects.