The Bakery: ambachtelijk werken met lokale producten

Auteur: 
Redactie
< >
Koeken van The Bakery
Gebakjes van The Bakery
Gebakjes van The Bakery
The Bakery
<
Koeken van The BakeryGebakjes van The BakeryGebakjes van The BakeryThe Bakery
>

Lokale ingrediënten

In The Bakery bij Brouwerij De Koninck vind je alleen ambachtelijke producten met natuurlijke, lokale ingrediënten. “We willen zeer puur en zeer ambachtelijk werken, zodat we de klanten topproducten kunnen aanbieden,” vertelt Kenney Van Hoorick. Daarom werkt hij zoveel mogelijk samen met lokale, kleine leveranciers. Voor zijn bloem en meel werkt hij nauw samen met Bloemmolens Dedobbeleer, een echt familiebedrijf dat al 5 generaties meegaat. “Ze hebben me goed begeleid bij het opstarten van dit project.” Dedobbeleer haalt zijn granen uitsluitend bij lokale boeren en controleert dagelijks de kwaliteit ervan. Ze kijken of de boeren op natuurlijke wijze werken en niet te veel chemische stoffen gebruiken. Voor andere ingrediënten, zoals abrikozen en vijgen, werkt hij samen met een partner die heerlijke specialiteiten uit het buitenland, bijvoorbeeld Italië, aanlevert. Ook die leverancier koopt enkel bij producenten die puur werken.

Puur en simpel gebak

Puurheid en authenticiteit vind je ook terug in de gebakjes van The Bakery. “We maken simpel, correct en puur gebak,” legt Kenney uit. The Bakery volgt met zijn gebak het ritme van de seizoenen: in de winter vind je er chocoladetaart, in de lente dan weer kleurrijk en fruitig gebak met de lichte en frisse toets van bijvoorbeeld passievrucht of frambozencoulis. Bij The Bakery geen te complexe taarten: eenvoudig gebak met fruit, een biscuit of drooggebak appreciëren de klanten het meest.

Binnenkijken bij de bakker

Dat Kenney ambachtelijk en puur werkt, kan je trouwens zelf zien. The Bakery heeft een open atelier, wat betekent dat bezoekers het hele proces kunnen zien. “Bij ons kan je alles zien: ik heb niets te verbergen en je moet sowieso proper werken,” vertelt hij. Kenney vindt dat bakkers best trots mogen zijn op hun beroep en mensen mogen laten binnenkijken. “Laat gerust zien wat je in huis hebt en verberg niets: daar kan een supermarkt niet tegen op!” Hij merkt op dat het ambachtelijk gebeuren mensen aanspreekt. Het open atelier laat hem ook toe meer contact te hebben met zijn klanten. “In een gesloten atelier heb je doorgaans weinig contact met je klanten. Er zijn momenten waarop ik bewust in de winkel ga staan om met de klanten te spreken. Zo weet ik meteen wat bij hen leeft en wat ze van mijn producten vinden. Ik kan snel inspelen op hun smaak. Dat kan een supermarkt niet.” En de klanten van The Bakery en de andere ambachten delen eerlijk hun mening. “Ik probeer elke dag mijn producten kritisch te bekijken en te verbeteren. Mondige en veeleisende klanten zijn goed, want ze houden je scherp.”

Leven in de brouwerij

Kenney ziet ook potentieel in samenwerkingen met de andere ambachten op de brouwerijsite. Slagerij The Butcher’s Store brengt de traditionele, ambachtelijke slagerij en enkele vergeten klassiekers weer tot leven.  Chocolatier Jitsk gebruikt de beste ingrediënten van kleine, gedreven producenten voor zijn pralines en ijs. Only Cheese van kaasaffineurs Van Tricht zet ambacht en vakmanschap voorop en werkt samen met de beste kaasmakers. Het aanbod is complementair en de zaken kunnen van elkaars producten gebruikmaken om nieuwe smaakbelevingen te creëren. Denk maar aan het spekbrood van The Bakery. Bezoekers aan de brouwerijsite, op hun beurt, kunnen in een keer verschillende ambachtelijke producten ontdekken. De samenwerking met Boeren & Buren, met de ‘buurderij’ op de brouwerijsite, zal de ambachtelijke producten van al deze zaken hopelijk nog meer in de kijker zetten.

Zin in heerlijk ambachtelijk brood en pure patisserie? Bezoek The Bakery

Lees ook