Totale lichaamsboost dankzij korte sessie op -110 °C bij nieuwkomer CryoSaunaCenter in Brasschaat

Auteur: 
Uschi Van den Wyngaert
< >

Aan de Oude Baan 143 in Brasschaat opende het CryoSaunaCenter officieel zijn deuren. Initiatiefnemers Diana Horemans en Martine Deschuymer realiseren hiermee voluit hun grote droom om cryotherapie voor het hele lichaam verder te ontwikkelen. Hierbij wordt koude op een therapeutische manier gebruikt. Een sessie van 3 minuten op -110 °C geeft het lichaam een langdurige boost. Spieren herstellen sneller en er is minder kans op blessures en stijfheid. Tal van topsporters en ook mensen met chronische klachten of in een fase van lange revalidatie hebben aantoonbaar baat bij de “Whole Body Cryotherapy”.

Het gebruik van ijs als pijnbehandeling is al veel langer ingeburgerd. Ongeveer 400 jaar voor Christus beschreef Hippocrates al de pijnverzachtende eigenschappen van koude. Dankzij de laatste technologische ontwikkelingen heeft de therapeutische toepassing van cryo of koude een heel ander uitzicht gekregen. In de cryokamer wordt het lichaam gedurende 3 minuten blootgesteld aan een temperatuur van -110 °C. Het CryoSaunaCenter in Brasschaat beschikt over een grote 2-kamercabine. Deze uitrusting is enig in zijn soort in België.

Wereldwijde verspreiding

Het effect van deze thermische schok op het lichaam wordt als verrassend, levendig en genezend ervaren. Deze methode werd aanvankelijk vooral in Duitsland en Noord-Europa gebruikt, maar sinds een tiental jaar kent ze een meer algemene verspreiding wereldwijd. Sinds de jaren ’80 wordt de cryotherapie vooral aangewend bij patiënten die lijden aan artritis, reuma en chronische pijnen. Ook meer en meer sportlui vinden tegenwoordig baat bij de koudetherapie om het herstel na een inspanning te optimaliseren.“Na een training maken heel wat sportteams gebruik van baden met ijskoud water. Het elimineert de spierpijnen en bevordert het herstel van de spieren. Met cryotherapie verkrijg je een veel intenser resultaat. Het effect wordt meerdere keren versterkt omdat het werkt op het gehele lichaam. De koude droge lucht is veel beter te verdragen en is ook minder pijnlijk. Een ijsbad vergelijken met een cryosauna is een middagdutje vergelijken met een hele nacht slaap”, legt Diana Horemans enthousiast uit.

Duits onderzoek

Volgens Duitse onderzoekers zorgt cryotherapie voor het hele lichaam - bijvoorbeeld bij duursporten - voor een verbetering van de sportieve prestaties. In een studie van 2004 hebben ze bij jonge sporters die gedurende 26 minuten een fysieke inspanning deden, een vermindering van de hartslag vastgesteld na een korte blootstelling aan -110 °C. Tijdens de wereldbeker 2007 paste de Ierse rugbyploeg ook deze nieuwe methode toe. Cryotherapie doet het vermoeidheidsgevoel verdwijnen, versoepelt stramme spieren en bevordert eveneens de bloedtoevoer naar alle inwendige weefsels en organen. Er wordt ook minder oedeemvorming vastgesteld dankzij een betere hormonale werking in het lichaam. Finaal resulteert dit in een ontstekingswerend en helend effect.

Deze vorm van cryotherapie biedt een positieve meerwaarde bij de behandeling van aandoeningen aan het bewegingsorgaan (nek, rug, schouder, armen en benen), neurologische aandoeningen en bij posttraumatische en postoperatieve ongemakken. Het is een doeltreffend hulpmiddel voor herstellende patiënten die veel pijn lijden of uitgesproken spastische spieren vertonen.

Wat kan cryotherapie teweegbrengen?

  • Het bevordert een goede gezondheid.
    Het volledige lichaamsoppervlak wordt gedurende 3 minuten blootgesteld aan een temperatuur van -110 °C. Zo ontstaat een thermische schok. Ons lichaam verdedigt zich met alle kracht tegen deze extreme koude. Hierdoor treden er verschillende fysiologische reacties op. Het kan ieders gezondheid bevorderen, bij jong en oud, ziek en gezond, vermoeide en fitte personen, bewegende en passieve mensen.
     
  • Het vermindert stress en vermoeidheid.
    Stress resulteert in een verminderde weerstand met een hele reeks lichamelijke klachten als direct gevolg. Cryotherapie geeft lichaam en geest een opkikker door meerdere fysiologische processen in gang te zetten dankzij de extreem lage temperatuur. Orgaanfuncties worden gestimuleerd, pijnen verminderen en de stofwisseling en immuniteit verhogen. Het vermoeidheidsgevoel verdwijnt.
     
  • Het voorkomt en herstelt blessures. In de sportwereld zijn de voordelen al langer gekend.
    - Anti-inflammatoir effect: de activiteit van een ontsteking neemt af naarmate ons metabolisme vertraagt, met een natuurlijk pijnstillend effect.
    - Ontzwellend effect: door koude trekken de bloedvaten samen en vermindert de zwelling, alsook de hemodynamische veranderingen die optreden na een letsel.
    - Effect op de spieren: bloeddoorstroming in de spieren neemt toe, waardoor de oxygenatie en afgifte van afvalstoffen gestimuleerd wordt en de opstapeling van melkzuur in de spieren verminderd wordt.
    - Effect op collageen: de hieruit opgebouwde weefsels, spieren, pezen en ligamenten worden door koude aanzienlijk verstevigd.
     
  • Het verstevigt de huid.
    Cryotherapie zorgt voor een optimale productie van collageen en de regeneratie van huidcellen. Dit kan resulteren in minder fijne rimpels. Cryosessies stimuleren het metabolisme wat vetophopingen vermindert en de elasticiteit van de huid verbetert. Hierdoor wordt cellulitis minder duidelijk zichtbaar.

Enkele getuigenissen

Ilse Heylen, drievoudig Olympisch judoka en medaillewinnares
“Na meer dan 30 jaar judo, waarvan bijna 20 jaar topsport ondervindt mijn lichaam toch wel serieuze ongemakken en regelmatige pijn. Cryosauna op regelmatige basis heeft ervoor gezorgd dat deze gewrichtspijnen, spierpijnen en ontstekingspijnen fel gereduceerd werden. Als 39-jarige judo beoefenen op het allerhoogste niveau is sowieso al een uitzondering. Mijn lichaam heeft dan ook meer tijd nodig om te recupereren. De cryosauna zorgt ervoor dat ik sneller recupereer en daardoor ook weer sneller trainingen met een uitgerust lichaam kan aanvatten en de zware belasting die dergelijke trainingen met zich meebrengen, aankan.”

Johnny Van Houdt, brandwondenpatiënt
“Een tijd geleden heb ik tijdens het aansteken van onze houtkachel tweedegraads en derdegraads brandwonden opgelopen. Mijn gezicht, handen, rug en rechterbeen zijn tweedegraads verbrand, en op mijn rechterenkel zat een derdegraads brandwond. Hier heb ik een huidtransplantatie voor ondergaan. Nadat de wonden bijna genezen waren, kreeg ik last van vreselijke jeuk, vooral op mijn rug. Hier kon ik zelfs niet van slapen. 
Via het ziekenhuis hebben we eerst zalf en tabletten geprobeerd, maar die hielpen niet. Als laatste werd ons geadviseerd om naar de cryosauna te gaan, dit zou verlichting moeten geven. Ik had afgesproken een behandeling van 10 sessies te proberen, maar al na 2 behandelingen was het verschil duidelijk merkbaar. De jeuk werd minder en ik sliep beter.
Na ongeveer de vierde sessie was ik nagenoeg van mijn jeuk af, op nu en dan nog korte jeuk na. Ik heb nu 9 sessies gehad en ben 4 maanden verder, en ben weer helemaal de oude. Ook krijg ik de indruk dat het genezingsproces bevorderd werd door de cryosauna. Ik ben zeer positief over deze behandeling en ik zou iedereen die klachten blijft hebben na de genezing van brandwonden toch echt aanraden hier gebruik van te maken, of het in ieder geval te proberen. De sfeer is ook prettig, en mede dankzij de hulp van Diana heb ik me door dit proces heen geworsteld.”

Meer informatie: www.cryosaunacenter.com