Van keuken tot zuurdesem: het verhaal van warme bakker Kenney Van Hoorick van The Bakery

Auteur: 
Redactie
< >
Zuurdesem brood
Zuurdesem stockbrood
The Bakery
<
Zuurdesem broodZuurdesem stockbroodThe Bakery
>

Kenney Van Hoorick, de warme bakker van The Bakery in de stadsbrouwerij in Antwerpen, volgde de hotelopleiding in het PIVA. Tijdens een stage in een restaurant kwam hij als bij toeval in de bakkerij terecht. Daar ontdekte hij zijn liefde voor brood, patisserie en zuurdesem. En sindsdien is die liefde alleen maar sterker geworden …

Bakkers sinds vele generaties

Is zijn keuze voor het bestaan als bakker wel echt zo toevallig als zijn verhaal doet vermoeden? “In een geschiedenisboek over mijn familie kwam ik te weten dat veel van mijn voorouders bakker waren. Nog steeds zijn er bakkers met de familienaam Van Hoorick. Mijn vader en grootvader waren geen bakker, maar mijn overgrootvader wel. Het bloed kruipt dus waar het niet gaan kan.”

In de bakkerij gerold

Soms heeft het lot een zetje nodig. Dat blijkt wanneer Kenney vertelt hoe hij zijn voorliefde voor brood en bakken ontdekte. “Brood en patisserie interesseerden me altijd wel, maar ik heb de opleiding hotel gevolgd aan het PIVA. Ik liep stage in de keuken van een restaurant en dat deed ik graag. Op een bepaald moment heeft iemand mij gevraagd om even in de bakkerij te helpen, want er was te weinig personeel. Zo ben ik dus in het brood en de patisserie gerold.”

Ik haal meer voldoening uit de bakkerij, de producten en de erkenning van de klanten.
 

Voorliefde voor zuurdesem

Vervolgens ging Kenney aan de slag bij bakker Toon De Klerck. Hij begon zich te verdiepen in zuurdesem, wat al gauw een echte passie werd. Om de kneepjes van het vak te leren, kwam hij terecht bij Yves Guns en Belgische topbakker Olivier Penet. “Ik heb een voorliefde voor zuurdesem,” begint Kenney. “Het is een dankbaar product. Het geeft meteen resultaat en vraagt de nodige feeling. Ik haal er veel plezier uit. Het gaat zover dat ik zelfs niet zou weten wat te doen als ze me het zouden afpakken.”

Bakker word je en blijf je alleen als je gepassioneerd bent

Kenney is zich ervan bewust dat het bestaan als bakker erg zwaar is, maar dat neemt hij er graag bij. Zijn advies aan aspirant-bakkers? “Je moet het graag doen, want het is zeven dagen op zeven van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken. Als je het niet graag doet of twijfelt, hou je het niet lang vol.”

Olivier Penet als groot voorbeeld

Als bakker kijkt Kenney erg op naar Olivier Penet, die uitsluitend met zuurdesem werkt. “Olivier Penet is nu testbakker bij Molens Dedobbeleer. Ik heb er een nauw contact mee. Hij werkt op een heel hoog niveau en ziet heel veel producten. Hij bekijkt de zaken ook vanuit een ander standpunt dan andere bakkers. Olivier Penet is trouwens Belgisch kampioen bakken geweest.”

Erkenning van klanten belangrijkst

Of Kenney zelf zo’n prijs ambieert? “Ik wil zeker het niveau van Olivier Penet halen, maar ben niet geïnteresseerd in titels. Ik haal meer voldoening uit de bakkerij, de producten en de erkenning van de klanten. Dat is voor mij de grootste erkenning die ik als bakker kan krijgen.” 

Lees ook