Varende draken in Antwerpen

Auteur: 
Redactie
< >

Op 15 september ziet de Antwerpse Schelde opnieuw alle kleuren van de regenboog: het Drakenbootfestival in Antwerpen is dit jaar al aan zijn 8ste Antwerpse editie toe.

Zaterdag 15 september is het weer verzamelen geblazen voor de spannende race tussen de 30 boten die tot vandaag zijn ingeschreven. Nieuw is dat de draken niet zoals vorige jaren zullen verzamelen op het Eilandje maar wel aan het Havenhuis, gelegen aan het prestigieuze Zaha Hadidplein.

Trouwe deelnemers

Wie gaat er in september te water in een kleurig versierde Drakenboot om te proberen als eerste aan de meet te komen? Vandaag zijn er al 30 teams ingeschreven waaronder heel wat trouwe deelnemers die er van bij het begin bij waren. De universiteiten van Gent en Leuven waren vorige jaren al enthousiaste deelnemers maar dit jaar wil de universiteit van Antwerpen niet achterblijven en zij zullen eveneens een team in de strijd zetten. Rector Herman Van Goethem. “We willen erg graag de sportieve strijd aangaan met onze collega’s. De Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge is legendarisch. Het zou geweldig zijn als we ook in Vlaanderen zo een traditie zouden kunnen opstarten. Niet in een roeiboot, maar in een drakenboot.”

Waar komen de draken vandaan?

Drakenbootraces zijn in China al meer dan 2000 jaar het culturele en sportieve hoogtepunt van het jaar en de dag van de drakenbootraces is een officiële verlofdag in China. De draak staat symbool voor magische krachten, wijsheid, vrolijkheid en hulpvaardigheid. Voor de boerenbevolking in China betekenden de drakenbootwedstrijden het begin van een nieuw, vruchtbaar seizoen. Daarvan afgeleid zijn de drakenbootwedstrijden belangrijke waarden als team spirit, goodwill en samenwerking gaan symboliseren.

De 8ste editie wordt opnieuw georganiseerd door de Rotary Club Antwerpen-West in samenwerking met het Hong Kong Economic and Trade Office in Brussel als jaarlijkse sponsor.

Iedereen welkom en de toegang is volledig gratis.

www.drakenbootfestival.be