Vias Verdes: oude treintracés in het groene Spanje

Auteur: 
Redactie
< >
Via Verde: oude treintracés in het groene Spanje

De ‘Groene Wegen’ (Vías Verdes) zijn oude treintracés die in onbruik geraakt zijn en omgevormd werden tot niet-gemotoriseerde routes voor wandelaars en fietsers.

Van de meer dan 7.600 km aan spoortracés die er sinds 1993 ongebruikt bij lagen, werden er bijna 2.700 km omgevormd tot 125 groene wegen. Ze doorkruisen Spanje en hun aantal neemt nog elke dag toe.

De Vía Verde van het Baskenland in Navarra

De Groene weg van het Baskenland in Navarra loopt langs het traject van deze zo geliefde spoorlijn die vroeger de steden Bergara en Estella verbond en daarbij Vitoria/Gasteiz doorkruiste. Deze spoorlijn (gekend onder de koosnaam “El Trenico” (het Treintje) heeft ons een route vol verrassingen nagelaten en loopt langs de landelijke gebieden van Llanada Alavesa, Montaña Alavesa en Tierra Estella in de provincies Álava en Navarra. Deze Groene Weg is 101,5 km lang en is gelegen in de provincies Álava en Navarra in Spanje.

De Vías Verdes van Gerona

De Vías Verdes van Gerona verbinden de betoverende Pyreneeën in de streek van Gerona met de warme Costa Brava. Je kan deze routes afleggen per fiets of te voet; ze zijn ook uiterst geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit. Deze Groene Wegen lopen over een lengte van meer dan 125 km en zijn gelegen in Gerona in Catalonië, Spanje.

De Vía Verde van het Noordwesten

De Vía Verde van het Noordwesten in de regio Murcia blaast nieuw leven in in het oude treintracé dat de regionale hoofdstad Murcia verbond met de hoofdstad van het noordwesten van Murcia, Caravaca de la Cruz. Tegenwoordig ligt hier een lang natuurparcours dat we afleggen als was het een pelgrimstocht (met tal van verlaten stations die omgebouwd werden tot hotels). Het is een reis vol contrasten: over 76,8 km zijn er meer dan genoeg gelegenheden om verschillende landschappen te ontdekken. Deze Vía Verde heeft een lengte van 76,8 km en is gelegen in de regio Murcia in Spanje.

De Vía Verde van de Sierra

Er heeft nooit een trein gereden langs het spoortracé van 36km van de Vía Verde van de Sierra die zich uitstrekt aan de voet van de meest zuidelijke bergketen van het Iberisch schiereiland, tussen de steden Puerto Serrano en Olvera in de provincie Cádiz. Deze uitzonderlijke route die langs de oevers van verschillende rivieren loopt, doorkruist verschillende echt spectaculaire decors, zoals de Peñón van Zaframagón (de Rots van Zaframagón), die een van de grootste kolonies van vale gieren van Europa herbergt. Deze Vía Verde is 36 km lang en ligt in de provincie Cádiz-Sevilla, Spanje.

Ontdek de Vias Verdes

Info: www.viasverdes.com