Vijf woontrends om naar uit te kijken in 2020

Auteur: 
Redactie
< >

Vijf vastgoedexperts spreken over de woontrends die in 2020 in België zullen doorstoten: state-of-the-art domoticasystemen, de opmars van de kangoeroewoning en appartementen die zélf energie opwekken.

1. Files bepalen waarde van uw huis

“De best bereikbare woningen op de markt worden in 2020 populairder dan ooit”, zo stelt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium. “We zijn het grondig beu om in de file te staan en willen geen tijd verliezen op weg naar kantoor of de winkel. Want dat gaat ten koste van onze tijd met familie en vrienden of voor hobby’s. Daarom vindt de Belg de bereikbaarheid van zijn woning almaar belangrijker. De vraag naar huizen en appartementen met vlotte verbindingsmogelijkheden - dichtbij invalswegen, autostrades en openbaar vervoer - wordt nu zodanig groot dat deze woningen steeds meer in waarde stijgen.”

 2. Generatie X wil domotica

“In 2020 gaan we de echte doorbraak van domotica zien, zeker bij nieuwbouwwoningen”, voorspelt Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group. “Veel technologieën bestaan al een tijdje, maar het bleef lang bij een nice-to-have. Terwijl het nu steeds populairder wordt bij nieuwe woningen, omdat generatie X - de generatie 45-plussers die nu massaal nieuwbouw koopt - vragende partij is voor deze technologische snufjes. Denk aan zonwering die zich aanpast aan de stand van de zon, gordijnen die open gaan wanneer je wekker afgaat of een voordeur die je van op afstand met je smartphone open kan doen.”

 3. Kangoeroewoningen winnen aan populariteit

"Compacte kangoeroewoningen - een aparte en kleinere wooneenheid naast een bestaande woning - zijn hot in Vlaanderen. Vaak kiezen senioren ervoor om op hun oude dag te verhuizen naar een woonzorgcentrum, maar steeds meer helt hun keuze over naar een kangoeroewoning. Ze willen vandaag kleiner gaan wonen, dicht bij familie of vrienden, en op maat van hun eigen budget", aldus Anneleen Van Bosch, CEO van Warsco Units. "Zo zijn er nu woningen op de markt van 48 vierkante meter die op 30 minuten geïnstalleerd worden en die perfect als kangoeroewoning kunnen dienen naast bijvoorbeeld de woning van de eigen kinderen.

4. Elektriciteit en warmte? Wekken we zelf op

De klimaatmarsen hebben heel wat mensen doen beseffen dat ze zuiniger en efficiënter moeten omgaan met energie. “Dat zal ook in 2020 de trend zijn”, meent Benoît De Hollain, CEO van het Brusselse GO4GREEN. “Het is nu al mogelijk om thuis zelf elektriciteit en warmte op te wekken op een duurzame manier. Zo zijn er vandaag in bijna 100 Brusselse appartementsgebouwen en sociale woningen die via warmtekrachtkoppeling een groot deel van de warmtevraag en elektriciteitsvraag zelf opwekken met grote besparingen tot gevolg”, klinkt het. “We verwachten dat dit aantal volgend jaar nog sterk zal toenemen. De energiefactuur ligt immers tot 20% lager en je CO2-uitstoot daalt met een kwart.

5. Belgen investeren in Duitse woningen

De Belgen gaven op twee jaar tijd al meer dan 10 miljoen euro uit aan appartementen en studio’s in Duitsland. En dat zal volgens Luc Dewulf van Rendimmo alleen nog maar stijgen. “Duitsland kent met 54% van haar bevolking het tweede grootste huurderspercentage van Europa, waardoor je investeringspand meteen is verhuurd, omdat de vraag enorm is. De Duitse vastgoedmarkt in de regio’s bij de grens met België is bovendien veel toegankelijker, door de lagere prijzen.

Gevolg: de Belgische particuliere investeerder richt zich massaal op het Duitse ‘betongoud’. Die rush is dit jaar al begonnen, maar zal zich in 2020 helemaal voltrekken”, aldus Dewulf.