Weer goed zien dankzij een kunstlens in je oog

Auteur: 
Redactie
< >
Laseren en lensimplantaten

Mensen die minder goed veraf of dichtbij zien, kiezen doorgaans voor een bril of contactlenzen. Maar een bril of contactlenzen dragen, brengt soms hinder met zich mee. Je moet een bril poetsen, de glazen bewasemen, je moet je contactlenzen inzetten en uitnemen, goed onderhouden … Met beide hulpmiddelen is het bovendien lastig om goed te zien als je ’s nachts uit bed moet: je moet dan eerst je bril gaan zoeken of je lenzen inzetten.

Ooglaseren en lensimplantaten

Mensen die van hun bril of hun contactlenzen af willen, kunnen opteren voor een ooglasercorrectie. Dat is een procedé dat de meeste mensen wel kennen. Maar bij Medipolis Eye Center zijn er ook alternatieve behandelingen mogelijk, waarbij de oogchirurg een kunstlens implanteert. Belangrijk om weten: de ene behandeling is niet beter dan de andere. Je oogchirurg zal je steeds adviseren over welke behandeling het meest geschikt is in jouw situatie. Dat hangt af van onder meer je leeftijd, je levensstijl en de toestand van je ogen. Het gros van de mensen die bij Medipolis een implantlens laat plaatsen, is tussen de 20 en 60.

De lensvervanging: een nieuwe kunstlens

Naarmate je ouder wordt, zal de soepelheid van je eigen lens in je oog afnemen. Dan zie je zowel dichtbij als veraf minder goed. In het geval van cataract wordt de lens troebel. In zulke gevallen is het mogelijk je eigen lens te verwijderen en te vervangen door een kunstlens. Daarna ziet je oog weer helder en kan het opnieuw scherpstellen veraf, op de middenafstand en dichtbij. De behandeling is blijvend, want de kunstlens heeft een vaste leescorrectie die niet verandert in de loop der jaren. Met een vervanglens draai je de klok niet alleen terug, je zet ze ook stil. In ongeveer 10% van de gevallen is achteraf een leesbril met kleine correctie nodig.

Geen naalden of scalpel

Medipolis Eye Center scoorde in 2012 een primeur door als eerste Belgische oogcentrum de behandeling zonder scalpel uit te voeren, zodat ze de implantlens nog nauwkeuriger plaatsen. De chirurg maakt een opening vooraan in het oog, verwijdert de natuurlijke lens en plaatst de vervanglens. De behandeling duurt een tiental minuten per oog en gebeurt onder plaatselijke verdoving met oogdruppels, zonder dat er naalden aan te pas komen. Medipolis biedt verschillende types kunstlenzen, inclusief maatwerk om astigmatisme te behandelen.

Extra lensimplantaat

Naast je lens vervangen, kan je oogchirurg ook je eigen natuurlijke lens behouden en een bijkomende lens in je oog plaatsen. Vergelijk het met een soort contactlens die niet op, maar in je oog zit. Bij Medipolis plaatsen ze de extra lens tussen je eigen lens en de iris. Met deze kunstlens is het mogelijk bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren. De extra lens is aangewezen wanneer het hoornvlies te dun is of wanneer je last hebt van droge ogen. De plaatsing zal namelijk geen impact hebben op je hoornvlies. Omdat je lichaam de lenzen als ‘lichaamseigen’ ziet, zal je geen last krijgen van afstootverschijnselen. Je kan ook kiezen voor een extra lens met leescorrectie, zodat je een leesbril overbodig maakt. Ook hier duurt de behandeling een tiental minuten per oog en gebeurt ze onder plaatselijke verdoving met oogdruppels.

Lees ook:

Lees alles over Medipolis hier.