Wees attent! Inbraken pieken in de winterperiode

Auteur: 
Redactie
< >
Inbraken pieken in de winterperiode

Tijdens de winterperiode slaan inbrekers vaker toe. Het Inbraakpreventieplatform deed een enquête over de emotionele gevolgen van inbraak, om meer bewustwording rond de problematiek te creëren. Blijf attent!

Uit de enquête van het Inbraakpreventieplatform bleek dat de inbraak bij een derde van de slachtoffers tussen middernacht en 6u ’s ochtends gebeurde. Ook de avond is een risicoperiode: iets minder dan een derde kreeg tussen 18u en middernacht bezoek van inbrekers. Dit heeft alles te maken met donkerte, wat in de winter vaker voorkomt. “Wij krijgen in de winter al om vijf uur in de namiddag oproepen, gewoon omdat het dan al aan het schemeren is,” aldus Marleen Coppens van het Inbraakpreventieplatform.

Op vakantie? Schakel de buurt in

Het Inbraakpreventieplatform wil daarom iedereen aansporen om zelf een aantal maatregelen te treffen om buren die op vakantie gaan tegen onheil te beschermen. ”Afspraken met buurtbewoners zijn erg belangrijk. Buren die over meerdere auto’s beschikken, kunnen bijvoorbeeld één van hun auto’s op de oprit van de vakantiegangers plaatsen, om een bewoonde indruk te maken. Ook een uitpuilende brievenbus is uit den boze. Een buurman of buurvrouw die af en toe de post haalt, kan helpen. Vraag de buren ook om af en toe eens binnen te springen en het licht te doen branden of de radio te doen spelen.”

Actie komt pas na de inbraak

Diefstalpreventieadviseur Coppens krijgt in de wintermaanden dan ook veel meer aanvragen voor advies rond diefstalpreventie. “We zien dat er een stijging is in aantal oproepen, maar dat is helaas meestal pas nadat er een inbraak plaatsvindt. Het is dan ook  jammer dat er eerst een inbraak moet plaatsvinden, voordat mensen de weg naar ons vinden.”

De vzw Inbraakpreventieplatform wil burgers bewuster maken van de risico’s op, en de nasleep van, een woninginbraak. Door middel van onderzoek creëert het platform gerichte input over hoe de Belg omgaat met de beveiliging van de woning, de verschillende onderdelen van de woning die extra aandacht vereisen en oplossingen om inbrekers buiten te houden.