WK 2019 voor sommeliers in Antwerpen

België voor het eerst sinds 1969 gastland
Auteur: 
Redactie
< >
rode en witte wijn in een glas naast een houten wijnvat

Van 11 tot 15 maart 2019 vindt in de Antwerpse Elisabethzaal de wedstrijd ‘Best Sommelier of the World’ plaats. Dit WK wordt om de drie jaar georganiseerd. Het is voor het eerst sinds 1969 dat België nog eens gastland is.

"Best Sommelier of the World" is een initiatief van de Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.). De organisatie van het kampioenschap is mee in handen van de Belgische Sommeliersgilde, onder het voorzitterschap van William Wouters.

Grote finale op 15 maart

In totaal zullen 65 sommeliers meedingen naar de prestigieuze eindwinst. De wedstrijd start met de kwartfinale op 11 maart en de grote finale op vrijdag 15 maart. Tijdens die finale leveren de drie beste sommeliers de ultieme strijd voor de meest prestigieuze titel ter wereld binnen het vak. 62 landen vaardigen elk hun kandidaat af. De groep wordt vervolledigd door de drie winnaars van de continentale kampioenschappen in Europa, Afrika, Azië-Oceanië en Amerika. De wedstrijd in Antwerpen wordt live opgenomen zodat de toeschouwers de finale kunnen volgen op groot scherm.

WK plaatst het beroep van sommelier in de kijker

Het kampioenschap plaatst het beroep van sommelier meer in de kijker bij het grote publiek. "Vandaag gaat het over veel meer dan enkel wijn inschenken", zegt William Wouters. "Een sommelier moet niet alleen over een zeer uitgebreide kennis beschikken over een wijnwereld die nooit stil staat, hij moet ook andere dranken zoals bier, waters, distillaten, thee, koffie en saké perfect beheersen. Voorts moet hij of zij ook talent hebben voor menselijke relaties, over een grote sociale intelligentie beschikken, maar eveneens goed kunnen omgaan met economische criteria zoals een efficiënt beheer van de voorraad."