Woningen in houtmassiefbouw in opmars

Auteur: 
Redactie
< >

Houtmassiefbouw, ook wel Cross Laminated Timber (CLT) genoemd, is een techniek die steeds vaker gebruikt wordt voor de bouw of renovatie van Belgische woningen. Het is een milieuvriendelijke en supersnelle manier van bouwen.

Een constructie in houtmassiefbouw vereist geen droogtijd waardoor het zeer snel afgewerkt kan worden.. Dankzij de vele voordelen van deze techniek, is CLT een bouwmethode met veel potentieel voor de toekomst.

Het percentage nieuwe woningen in houtbouw steeg van 5,91% in 2011 naar bijna 10% in 2016. Dat blijkt uit cijfers van Hout Info Bois. Vooral CLT doet het hierbij erg goed. Het aandeel van CLT in houten nieuwbouwwoningen steeg van 2% in 2014 naar 7% in 2016 en bij renovaties van 5% in 2014 naar maar liefst 12% in 2016.

Hét constructiemateriaal van de toekomst

CLT bestaat uit grote massief houten panelen waaruit muren, binnenwanden, vloeren en daken gebouwd worden. De lagen hout worden haaks op elkaar verlijmd voor extra sterkte en stabiliteit. Hout biedt heel wat voordelen ten opzichte van klassieke bouwmaterialen. “Met traditionele materialen is het een pak moeilijker om laag-energetisch te bouwen. Hout daarentegen scoort op ecologisch en energetisch vlak heel erg goed”, zegt Erik Woestenborghs van ARWO-BOUW, een bouwbedrijf dat expert is in bouwprocessen met de nieuwste technologieën. Daarnaast is het materiaal duurzaam en makkelijk recycleerbaar en zelfs naadloos te combineren met staal en beton voor zowel nieuwbouw, aanbouw, opbouw als hoogbouw. 

Snelheid van uitvoering

In Baasrode-Dendermonde heeft ARWO-BOUW recent zes huurappartementen in CLT gebouwd. “De klant ontdekte CLT op een bouwbeurs en was onmiddellijk overtuigd van de snelheid van de uitvoering ten opzichte van andere houtconstructies en traditionele bouwmethodes”, zegt Luc Van Goethem, architect van het project. De eigenaar kan zo ook veel vroeger starten met de verhuring dan wanneer hij had gekozen voor klassieke bouwmethodes. De houten platen worden namelijk vooraf op maat gezaagd en voorzien van alle sleuven en uitsparingen voor de technieken (sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit), voor een aanzienlijke tijdsbesparing op de werf.