Zo koop je veilig een huis in Spanje

Auteur: 
Redactie
< >
Penthouse Azull
Marleen De Vijt
<
Penthouse Azull Marleen De Vijt
>

Droom je ervan om een huis te kopen in het zonnige zuiden? Dan is het boek van Marleen De Vijt, ‘Zo koop je een huis in Spanje’, een echte aanrader. Heel duidelijk en helder legt zij uit waarom je voor een land als Spanje moet kiezen en hoe je te werk moet gaan om het voor jou ideale optrekje te vinden. Marleen De Vijt ademt al 50 jaar Spanje en is een gewaardeerd expert in Spaans vastgoed. Ze durft ook de negatieve aspecten aanhalen.

Expert in Spaans vastgoed

De auteur heeft altijd veel interesse in Spanje gehad: “Mijn vader werkte in Madrid en in Argentinië. Spaans is er bij ons met de paplepel ingegoten. Ik heb TEW gestudeerd en ben beroepshalve altijd actief geweest in sales & marketing. Eerst voor Pepsi Cola, daarna als zelfstandig consultant voor kmo’s. Twaalf jaar geleden vroeg een vriendin, die Spaans vastgoed in de Nederlandse markt zet, of ik niet geïnteresseerd was om voor ons land te starten. Helemaal onbeslagen op het ijs kwam ik niet. Ik heb 12 jaar projectontwikkeling gedaan en toen ik ging studeren twijfelde ik tussen TEW en architectuur. Mijn drie liefdes, Spanje, architectuur en sales & marketing kan ik nu perfect combineren.”

Een huis kopen in Spanje

Het boek van Marleen De Vijt is een handige leidraad geworden: “Het is bedoeld voor mensen die eraan denken iets in het zuiden van Europa te kopen, maar nog twijfelen tussen Spanje, Frankrijk en Italië, maar ook voor mensen die al voor Spanje gekozen hebben, en nu nood hebben aan een stappenplan. De eerste categorie lezers probeer ik met mijn boek goesting te doen krijgen voor Spanje. Zij vinden heel wat tips, lekkere adresjes, fijne beach bars,…

Aan de Costa Blanca een huis kopen is anders dan aan de Costa Del Sol. De registratierechten zijn overal anders.


Voor de tweede categorie mensen heb ik een stappenplan uitgewerkt, een grote, uitbouwbare kaart, een reuze checklist.”

Spaanse jurisdictie en administratie

Marleen De Vijt beschrijft in mensentaal welke stappen je zelf kan ondernemen, en waarvoor je bij de notaris, advocaat, makelaar,… moet zijn en dit voor zowel nieuwbouw als voor bestaande panden: “Er zijn in Spanje 17 autonome gewesten. Aan de Costa Blanca een huis kopen is anders dan aan de Costa Del Sol. De registratierechten zijn overal anders.”

Hoe evolueert Spaanse vastgoedmarkt?

Na de financiële crisis van 2008 daalden de vastgoedprijzen in Spanje spectaculair. De laatste jaren zijn de prijzen enorm gestegen, maar de prijsstijgingen vlakken momenteel af: “In de maand december alleen al hebben we voor meer dan een half miljoen euro kortingen kunnen bedingen voor onze klanten. Op bepaalde plaatsen komen er tegelijk teveel woningen op de markt. Het is belangrijk om aan marktwaarde te kunnen kopen. Je doet geen koopje als de prijs eerst ferm stijgt, om daarna slechts een stukje te zakken.”

Hoeveel brengt vastgoed in Spanje op?

Koop je vandaag puur voor het rendement en heb je verder geen affiniteit met Spanje, dan kan je er volgens de vastgoedexperte beter wegblijven, zeker van de kustgebieden. Ga je wel graag naar Spanje en kan je je daar goed ontspannen. Dan is vastgoed aankopen wel interessant. Je kan je woning een deel van het jaar verhuren om je vaste kosten (onderhoud zwembad, gas, water, elektriciteit,…) goed te maken en dan houd je er nog een mooi extra zakcentje aan over om daar leuk te leven.”

Spanje goedkoper dan Belgische kust?

Vastgoed kopen in Spanje is over het algemener goedkoper dan aan de Belgische kust: “Zeker als het over nieuwbouw gaat. In eerste instantie is er het verschil in BTW. Je betaalt maar 10% op nieuwbouw in plaats van 21%. Ook de grond is er goedkoper dan bij ons. Je zal in totaal zo’n 25% minder betalen op nieuwbouw. Sinds de registratiekosten in België gezakt zij, zal je voor bestaande panden ongeveer dezelfde prijs betalen. Alleen, koop je in Spanje een villaatje met een stuk grond voor 350.000 euro, op zo’n 20 minuten van de zee, dan zal je daar nog altijd een vakantiegevoel hebben, terwijl je hier, op 20 minuten van de kust in een ‘gewone wijk’ zit.”

Een huis in Spanje, hoe begin je daaraan?

Tot slot geeft Marleen De Vijt nog een interessante tip mee: “Je moet je eerst verdiepen in waar je precies wil verblijven. Het huis zelf kiezen, wordt daarna pas belangrijk. Veel mensen willen graag een woning aan de Costa del Sol. Ze menen dat daar de zon het meest schijnt… Maar in Spanje schijnt de zon ook op veel andere plaatsen, hoor. Plan je vaak naar Spanje te reizen, dan is een huis dichtbij de luchthaven interessant. Wandel en/of fiets je graag? Onder Alicante bijvoorbeeld is de streek interessant voor recreatieve fietsers en wandelaars. Kilometervreters zijn dan weer beter af in Calpe of op Mallorca,…

Onze slogan is ‘Koop veilig en met een goed gevoel’. De makelaar moet ervoor zorgen dat je veilig koopt en je centen niet verliest. Zelf moet je ook je huiswerk maken en je verdiepen in de streek zodat je je in je huis in Spanje ook echt thuis gaat voelen.”

Het boek ‘Zo koop je een huis in Spanje’ is te koop bij de boekhandel en kost 23,95 euro.

Meer info op https://zokoopjeeenhuisinspanje.com

Marleen De Vijt verloot 5 exemplaren van ‘Zo koop je een huis in Spanje’ onder onze lezers.

Wat is haar slogan? Stuur het antwoord op deze vraag naar arn@kmoinsider.be. Vergeet niet je adres te vermelden.