Zonnewagenrace in Zolder

Recordaantal wagens aan start van op één na grootste zonnewagenrace ter wereld
Auteur: 
Redactie
< >

Op 22 en 23 september vindt op Circuit Zolder de ‘24 hours iLumen European Solar Challenge powered by Circuit Zolder’ plaats. De iESC is de enige 24-urenrace ter wereld voor zonnewagens. Jawel, zonnewagens rijden dus ook wanneer het koud en donker is.

De iESC wordt in september voor de vierde keer georganiseerd door iLumen. Enkele medewerkers van het ingenieursbureau uit Tessenderlo hebben een verleden bij het Belgische Solar Team.

Exotisch deelnemersveld

Zij slaagden erin om een recordaantal van 22 zonnewagens, waaronder die van het Belgische Punch Powertrain Solar Team, aan de startlijn van Circuit Zolder te krijgen voor de strijd om de titel van Europees Kampioen. Naast de Europese deelnemers zijn er ook  teams uit Colombia, Australië, India en Egypte. Met dit deelnemersveld is de iESC uitgegroeid tot de op één na grootste zonnewagenrace ter wereld.

Maximaal 2 laadstops

Leuk om weten is dat alle teams overdag enkel gebruik mogen maken van zonne-energie en ’s nachts maximaal 2 keer gedurende 1 uur mogen bijladen. Naast de rijvaardigheid van de piloten en de aerodynamica van de wagen is de gevolgde strategie een van de cruciale factoren die beslist over winst en verlies.