VIP & Butler services: discrete duizendpoten, dynamische dienstverlening

Auteur: 
Redactie
< >

Butlers zijn niet langer een knipmes, maar een Zwitsers mes: inzetbaar voor een waaier aan doeleinden en uitermate betrouwbaar.

En hoewel de lat bij de dienstverlening nog even hoog ligt, is de drempel aanzienlijk lager geworden: ook voor eenmalige evenementen of familiale feesten kan je rekenen op de elegante expertise van butlers. En nu we toch aan het scherpstellen zijn, loont het de moeite om in te zoomen: butlerdiensten zijn booming business. Om een adequaat antwoord te geven op die stijgende vraag, richtte Kristiaan Polgar de VIP & Butler Academy op.

Professionele perfectie vraagt om strenge selectie

“De vraag naar butlerdiensten zit dan wel in een stroomversnelling, maar wie verwacht om gewoon mee te kunnen surfen op dat succes, is aan het verkeerde adres.
Meer nog, tijdens de opleiding is het ploeteren tegen de stroom in, en alleen als je uit het juiste hout gesneden bent, zal je blijven bovendrijven. De opleiding is niet alleen veelzijdig, maar ook en vooral veeleisend. Vergelijk het met een bootcamp, waar je oog in oog komt te staan met heel wat uitdagingen, maar ook geconfronteerd wordt met jezelf. Het is een aantrekkelijke maar afmattende afvallingsrace en aan het einde van de tocht blijven alleen kwalitatieve kandidaten over. Er wordt enorm veel gevraagd, maar ook bijzonder veel gegeven: gemotiveerde kandidaten kunnen rekenen op opleiding en begeleiding van de bovenste plank. Theoretische thema’s en praktische proeven wisselen elkaar af. In een sector waar geen enkele marge is voor uitvluchten, is discipline essentieel. Voor een theoretische opdracht is één seconde te laat echt te laat: een vliegtuig wacht ook niet. Het inschrijvingsgeld van 9000 euro is sowieso al een barrière voor goudzoekers en de opleiding zelf zorgt voor een extra eliminatie. Voor de eerste module geldt trouwens een garantie tot terugbetaling: soms moet je aan den lijve ondervinden dat je niet geknipt bent voor iets.”

Discipline, dedication and flexibility maar discretion first

Een aantal eigenschappen is onmisbaar: een goede butler heeft een stalen discipline, is uiterst flexibel en toegewijd, neemt vrede met een belangrijke rol op de achtergrond en is te allen tijde discreet en bescheiden. Intelligentie -ook emotioneel-, stressbestendigheid en levenservaring zijn ook basisvereisten. Door het bijzonder ruime takenpakket zijn brede interesse en een hoog probleemoplossend vermogen eigenlijk ook onmisbaar. Als butler moet je heel veel zelf kunnen én een uitgebreid en betrouwbaar netwerk hebben van mensen op wie je kan rekenen: je moet niet van alle markten thuis zijn, maar je moet wel de snelste weg naar elke markt kennen.”

Butler 2.0: rijke historiek én moderne dynamiek 

Een butler is nooit helemaal klaar met zijn werk of met zijn ‘vorming’. Tijdens de carrière blijven waardigheid én vaardigheid gestaag groeien. Bijblijven is erg belangrijk, ook op gebied van actualiteit: als butler ben je veelal zwijgend op de achtergrond, maar als je klant een gesprek met je aanknoopt, is het niet de bedoeling om met je mond vol tanden te staan.

Met een polyvalent personeelsbestand geven we elkaar rugdekking en zorgen we ervoor dat we voor specifi eke taken één of meerdere specialisten hebben, zodat we het hele domein kunnen bestrijken. Die specialisaties groeien uit persoonlijke voorkeuren en professionele voorgeschiedenis. 

Een leefwijze, geen werkwijze

Authenticiteit is overigens onmisbaar: de onberispelijke omgang die zo belangrijk is, moet een tweede huid zijn, geen pak dat je je aanmeet voor je job. Op je vraag of ik in jogging naar de bakker zou durven stappen? Nog nooit over nagedacht, om de eenvoudige reden dat ik het niet zou willen. Ook privé ben ik piekfi jn, zonder me daartoe te moeten dwingen: nette kleding, hoffelijke omgang, een goed onderhouden omgeving… het is gewoon wie ik ben. Het is zelfs geen tweede natuur, het is mijn natuur. Mijn dochter is trouwens erfelijk belast: nadat ze zich heeft uitgeleefd op het springkasteel is zij de enige die niet op zoek moet gaan naar haar schoenen, omdat ze ze netjes per twee heeft geschikt. Een butler die een rol speelt, zal ondanks acteertalent en oefening vroeg of laat door de mand vallen.

Living a good life en living the good life

Kennis van sigaren, van wijnen, van mooie auto’s… Het lijkt alsof de moderne butlers ook gulzig van het goede leven mogen proeven en hun klanten daarbij kunnen adviseren met raad en daad. “De job heeft inderdaad een extra dimensie gekregen: de klassieke butler was de manager van de huishouding, de moderne butler is ook een lifestylemanager. We maken het leven van onze klanten makkelijker én prettiger. We stroomlijnen het beroepsleven, maar zijn vaak ook de rechterhand voor een verfi jnde vrijetijdsbesteding: zo boeken we reizen, zorgen we voor een vlekkeloos wagenpark of organiseren we gala’s van a tot z. In onze sector is maatwerk geen holle slogan maar een evidentie: door aandachtig te luisteren en nauwkeurig te observeren, kennen we onze opdrachtgevers.

Butler gezocht m/v

Vip&Butler Services heeft ook vrouwen in de rangen, zowel bij het personeel als in de opleiding, al gaat het om een kleine minderheid. Het is precies jouw imago van de stereotiepe butler dat vrouwen tegenhoudt: een voltijds inwonende butler heeft inderdaad geen marge om een gezinsleven op te bouwen. Dat beeld is echter achterhaald, waardoor de deur wagenwijd openstaat voor vrouwelijke versterking. Want in het beroep zitten daadwerkelijk heel wat criteria die we in onze ordeningsdrang eerder in het vrouwelijke vakje zouden thuisbrengen. Zelfs de kerntaak van een klassieke butler – het managen van een gezin- associëren we eerder met vrouwen. Bij deze dus een warme oproep aan dynamische dames om dit boeiende beroep een kans te geven: groen licht voor een butlercarrière is geenszins rood licht voor het eigen leven.

Een label voor kwaliteit

Met passie en bijzonder veel kennis van zaken heeft Kristiaan me ingewijd in het beklijvende butlersbestaan. Leven en werk lijken zo naadloos en organisch verweven, dat het woord ‘levenswerk’ hier echt op zijn plaats is. Welke koers wil Kristiaan met zijn academy en zijn services varen? “Het is mijn droom én mijn doelstelling om met de opleiding een wereldwijde faam te vestigen. Butlers die aan de Academy afstuderen, zouden een keurmerk moeten zijn. Ik wil graag dé standaard worden voor mensen die hun vak tot in de puntjes beheersen. Door de toewijding van een heel team komt die doelstelling gestaag dichterbij.”