Zweven in luxe aan het water

Auteur: 
Redactie
< >
<
>

Hotspot ’t Eilandje met het bekende Museum Aan de Stroom (MAS) krijgt er een nieuwe landmark bij. Het gaat om de historische, leegstaande Montevideopakhuizen die deels omgevormd worden tot luxeappartementen en hippe kantoorruimtes.

Zwevende luxeappartementen op ‘t Eilandje

Vooral het nieuwe residentiële gedeelte zal in het oog springen. Daar zullen namelijk zwevende luxeappartementen komen, zestien in totaal. En dat ‘zweven’ mag gerust letterlijk genomen worden. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én de drie verdiepingen erboven zullen namelijk 13 meter uitsteken met een overkraging - oftewel porte à faux - over de volledige breedte van de appartementen. Dit technisch huzarenstukje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw.

Philip Mortelmans, M2 Architecten: “Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze van de materialen hebben we onze inspiratie opgedaan bij de haven en de oude havenkranen. We kiezen voor een speciaal soort staal dat doet denken aan de industrie die hier vroeger heerste.”

Honderd jaar oude Montevideopakhuizen krijgen nieuwe bestemming

Luc Neefs, bestuurder van bouwbedrijf DCA: “De restauratie van de Montevideopakhuizen gebeurt met het grootste respect voor het monumentale karakter. Er worden zoveel mogelijk bestaande materialen gerecupereerd. Zo herstellen we het unieke gebouw niet alleen in ere, we brengen tegelijkertijd een stuk geschiedenis opnieuw tot leven. De gerestaureerde pakhuizen en de nieuwe appartementen zullen niet alleen een extra impuls geven aan het Eilandje, maar vormen ook een meerwaarde voor de stad Antwerpen in haar geheel.”

Annick De Ridder, Antwerps schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening: “Het Montevideo-project - verwijzend naar de opslagplaats van goederen uit Uruguay - is één van de meest recente ontwikkelingen aan de westkant van ‘t Eilandje. In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxeappartementen, vier penthouses met privé-zwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 m2 aan kantoren en commerciële ruimtes.

Hybride werkplekken

Onder meer cowork organisatie Fosbury & Sons zal haar intrek nemen in de oude pakhuizen met 10.000 m2 aan werkplekken. Deze Antwerpse speler begon in 2016 met één vestiging en opende eind vorig jaar een tweede in Brussel. De ruimte die Fosbury & Sons zal innemen, wordt een inspirerende plaats waar kleine en grote bedrijven hun kantoor kunnen huisvesten. In Montevideo worden ook grote privékantooroppervlaktes  aangeboden. De verkoop start in het najaar.

Info: www.montevideo-residence.be